Kedy sa dá ešte jesť:
Hnedé škvrny na avokáde. Patrí do koša, či je to len estetická chyba?

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     3 minúty čítania

Prekvapili vás po prekrojení avokáda tmavé miesta? Môžete ho ešte konzumovať alebo už radšej nie?



Foto: Shutterstock

Avokádo je aj u nás stále obľúbenejšie, niekoho však možno vyrušia hnedé škvrny, ktoré sa na ňom objavia, alebo sú na ňom dokonca už vtedy, keď ho prekrojíme. Čo s takýmto plodom? Vyhodiť alebo predsa len zjesť?

Zhnedne po nakrájaní

Keď avokádo nakrájame a necháme na vzduchu, zhnedne - hnedé miesta vznikajú v tomto prípade kvôli enzýmu polyfenoloxidáza. Enzým reaguje so vzduchom, dužina oxiduje a následkom toho zhnedne.

Môžete tomu predísť tak, že po nakrájaní dužinu avokáda pokvapkáte citrónovou šťavou, ktorá bráni oxidácii. Ak avokádo nezjeme celé, je na uskladnenie najlepšie nechať v polovici avokáda kôstku – aj tá spomaľuje proces hnednutia. Rozkrojené avokádo zabaľte do fólie a uskladnite v chladničke. Vydrží v nej jeden až dva dni.

Má hnedé miesta už po prekrojení

Môže sa stať, že hnedé miesta sa na plode objavia už pri prekrojení. Tiež to nemusí nič znamenať, mohli vzniknúť tlakom počas prepravy. Hnedé časti jednoducho vykrojte, zvyšok je zvyčajne stále jedlý. Ak sú hnedé časti veľké, dužina kašovitá a má čudnú arómu či nedajbože aj pleseň, je prezreté a patrí do bioodpadu.



Foto: Shutterstock

Do receptov sa používa avokádo zrelé. To spoznáme tak, že keď ho stlačíme, tak ľahko povolí. Dužina by nemala byť kašovitá, pretože to znamená, že je pravdepodobne prezreté. V obchodoch ale väčšinou dostať tvrdé avokáda. Tie bez problémov dozrejú aj doma, najlepšie je vložiť ich spolu s jablkom do papierového vrecka. Plyn etylén, ktorý jablko vylučuje, totiž urýchľuje dozrievanie.





ANKETA: Kúpite avokádo aj keď je na hmat úplne tvrdé?

61,5%



38,5%







Diskusia k článku










TOPlist