Hrebenatky na hubovom lôžku - Noix de St-Jacques au lit des champignons fotorecept

amelie - fotkaamelie, 28. júna 2015
Hrebenatky na hubovom lôžku - Noix de St-Jacques au lit des champignons (fotorecept)
Foto: amelie

V tržnici mali krásne hrebenatky, očistené, bez mušlí. no nekúp ich... Žiaľ, huby (kuriatka) boli neskutočne predražené a takmer nikto ich aj tak nekupoval, Zobraziť celý popisV tržnici mali krásne hrebenatky, očistené, bez mušlí. no nekúp ich... Žiaľ, huby (kuriatka) boli neskutočne predražené a takmer nikto ich aj tak nekupoval, takže mi nebolo ľúto nahradiť ich krásnymi poľnými šampiňónmi.

Suroviny

300 - 350 g
500 g
200 ml




Postup

  1. 1

    Hrebenatky krátko opláchneme v studenej vode, ochutíme štipkou soli a piment dˇEspelette a vložíme do chladničky.

    Hrebenatky na hubovom lôžku - Noix de St-Jacques au lit des champignons (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu a papričky pokrájame nadrobno, šampiňóny na plátky.

    Hrebenatky na hubovom lôžku - Noix de St-Jacques au lit des champignons (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V panvici orestujeme cibuľu dozlatista na troške olivového oleja, pridáme papričky, orech masla a šampiňóny.

    Hrebenatky na hubovom lôžku - Noix de St-Jacques au lit des champignons (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď sú huby opečené, podlejeme ich smotanou a osolíme.

    Hrebenatky na hubovom lôžku - Noix de St-Jacques au lit des champignons (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na slabom plameni zredukujeme smotanu na krém, pridáme za hrsť petržlenovej vňate, premiešame a odstavíme zo sporáka.

    Hrebenatky na hubovom lôžku - Noix de St-Jacques au lit des champignons (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V panvici na olivovom oleji opečieme kolieska bagety. Do ďalšej panvice dáme maslo a na silnejšom plameni opekáme hrebenatky 1-2 minúty, pričom ich obraciame vareškou. Nesmie ich byť na panvici veľa naraz, aby sme ich stihli obracať, hrebenatky sa musia opekať, nesmú sa dusiť. Tekutinu, ktorú pustia, opatrne vylievame, malé množstvo môže zostať.

    Hrebenatky na hubovom lôžku - Noix de St-Jacques au lit des champignons (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na väčší podnos naložíme hubovo-smotanový krém a navrch dáme opečené hrebenatky. Neservírujeme na jednotlivé taniere, každý si naberá na svoj tanier porciu, pretože hrebenatky rýchlo chladnú.

    Hrebenatky na hubovom lôžku - Noix de St-Jacques au lit des champignons (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Čo sú to tie hrebenatky ?
radox1
super,asi u vas nejde az o taky luxus ako tu,lebo keby sa mi dostali do ruky cerstve hrebenatky-musle sv.jakuba do ruky,by som ich pripravil samostatne aby vynikla ich chut.hriby,smotana mi velmi do kopy k hrebenatkam nepasuju,ale si ich spravne pripravila,takisto aj omacku bez muky.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Takže sú to jakobsmuscheln, myslela som si, často ich používajú amatérsky kuchári v súťaži na nemeckom VOX, výlučne ich ale opekajú.
amelie
@mariamka , @danielas , @radox1 , ďakujem za milé komentáre:-) Hrebenatky alebo mušle sv. Jakuba nie sú luxus, ak si ich kúpite surové, luxusom sa stávajú až v reštikách:-))) @radox1 ,máš pravdu, ale len tak ich robím hocikedy, teraz som chcela skúsiť niečo iné, opiekla som ich osobitne a iba položila na huby:-)))
amelie
@dr , Francúzi ich robia na teplo aj na studeno, ako carpaccio, vyberú hrebenatky z lastúr, pripravia ich s inými surovinami - hrebenatky sa chuťovo mimoriadne dobre znášajú s rôznymi potravinami - naplnia lastúry a zapečú v rúre (takto ich robia skôr v Bretónsku, na juhu k nim podávajú osobitne pripravenú zeleninu, najnovšie aj ovocie)... Opekanie je najjednoduchší spôsob prípravy, z červených corails sa robí omáčka napríklad k langustám... celý rok sa teším na morské plody, občas som tu aj v inom období a v chladnejších mesiacoch sú morské plody lepšie:-) @radox , myslím, že by sa ti dobre podarili aj mrazené:-)
radox1
urcite,mal som moznost porovnat,ale cerstve su uplne ina liga.
amelie
@radox , som v šoku z cenovej ponuky pre čerstvé ryby, ktorú si tu uviedol... ale kilo by si vlastne potreboval asi tak pre 4 - 5 ľudí.
afataga
nespravodlivost svetom vladne - u nas nikdy nemaju na trhu hrebenatky :-), super si navarila, vsetko na tanieri sa mi paci, najviac tie musle
amelie
@atafaga , nezúfaj :-))), ja sem nosím zo Slovenska slivovicu, bryndzu, oštiepky, kefír (!)... @isabelle , ďakujem:-), ani to nevyžaduje veľkú námahu:-)))
bembo
akonáhle sa mi podarí zohnať hrebenatky,už aj ich robím podľa tohto rcp.len mám obavy,že to nebude tak skoro.sa mi zdá,že v Lidli už ich mali ale len mrazené,ak by aj ich mali,neviem či to bude ono
katka78
U nás dostať hrebenatky v Kauflande, pri chladiacom pulte s rybami a morskými plodmi. Ale nie je to najlacnejšia záležitosť.
amelie
Hrebenatky sú amuse bouche, teda iba akési prepredjedlo pred hlavným jedlom alebo pochúťka k vínu, kde má prednosť chuť pred množstvom, takže to nemusí byť pre peňaženku devastačná záležitosť, @katka :-))) @bembo , určite to zvládneš, hrebenatky stačí trošku ochutiť a krátko opiecť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia