Pečené čokoládové šišky fotorecept
Foto: olinecka
Určite sa oplatí upiecť a potešiť doma veľkých aj malých.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
250-300 g |
|
1 bal. (7 g) |
|
150 ml vlažné |
|
1,5 ČL |
|
3 PL |
|
2 ks |
|
3 PL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
|
|
Čokoládová plnka: | |
1 bal. |
|
300 ml |
|
3 PL |
|
Šľahačková plnka: | |
250 ml (33 %) |
|
3 PL |
|
Na ozdobenie: | |
(alebo práškový cukor) |
|
Postup
-
1
Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru, 1 PL múky, sušené droždie. Dobre premiešame a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme zbytok cukru, soľ, žĺtky, kvások a rozpustené maslo.
-
2
Cesto mixérom miesime aspoň 15 minút, potom ho pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste.
-
3
Pripravíme suroviny na čokoládovú a šľahačkovú plnku. V troche mlieka rozhabarkujeme pudingový prášok, zvyšok dáme variť s cukrom. Po zovretí vlejeme pripravený pudingový prášok a uvaríme hustý puding. Necháme mierne vychladnúť, následne do pudingu vmiešame maslo. Mixérom vyšľaháme do penista. Na šľahačkovú plnku si vyšľaháme šľahačku do polotuha, pridáme mascarpone a došľaháme.
-
4
Cesto preložíme na pomúčenú dosku, premiesime, rozvaľkáme a pomocou pohára vykrojíme šišky, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
-
5
Šišky necháme nakysnúť na teplom mieste aspoň 20 minút. Pred vložením do rúry ich potrieme rozšľahaným vajíčkom.
-
6
Rúru predhrejeme na 200 °C, pečieme 15 minút do zlatista. Po upečení ešte za horúca potrieme rozpusteným maslom.
-
7
Plnky dáme do cukrárskych vreciek s ozdobou špičkou. Šišky prekrojíme pozdĺžne a plníme čokoládovou a šľahačkovou plnkou. Naplnené spojíme a dáme do chladničky stuhnúť.
-
8
Pred podávaním šišky ozdobíme čokoládovou polevou alebo práškovým cukrom. Dobrú chuť.
Ja by som povedala, že to môžu byť iba šišky, čo iné? Je to to iste len zdravšie. Pečené sú lepsie ako z oleja... vela ludi si mysli ze aj medzi šiškami a donutami je rozdiel lebo jedno je z dierou a druhe bez :-D Je to uplne to iste. Šišky sú vlastne donuty. Donuts sa to vola po anglicky a ludia si to uz len poslovenčili. Či už derave, nederave ale pecene. Vsetko sa vola donuts. Donuts - šišky :-)
@olinecka
Sú krásne... :-)
Tak tam, kde sa hovorí po anglicky, nech majú donuty. My máme šišky. Už desiatky rokov, žiadne poslovenčenie. Vždy sa šišky vyprážali, len teraz akože žijeme, jeme zdravšie. Nehovorím, že sú zlé. Len chuť je medzi nimi veľmi rozdielna.
A dokonca aj diery v tych ich donutoch su odkukane od polskych zidov emigrantov - , ktory priniesli do Ameriky bajgle (bagels).
Nech už ich priniesol ktokolvek kamkolvek...Slovo donuty v slovencine neexistuje. Je to poslovencene od slova donuts. Vela ludi si mysli, že šišky su tie bez diery a donuty su tie s dierou. Ale su to len šišky. Či už jedno alebo druhe. Po slovensky su len šišky. Presne tak.
Ďakujem za nahliadnutie receptu sú naozaj... pečené šišky. Ľutujem že som narobila rozruch takouto dobrotou prajem krásny deň.
Ďakujem za čas a nahliadnutie receptu som rada že sa recept páči pozdravujem.
Ďakujem za čas prečítať recept.
Ďakujem za príjemný komentár som rada že som potešila tvoje, oko. Pekný dník.
Ďakujem za príjemný komentár pozdrav pre teba.
Ďakujem som rada že sa šišky, recept páči.
Ďakujem za príjemný komentár.
Ďakujem ze že sa recept páči. Pozdravujem