Pudingový zákusok
Pečené čokoládové šišky (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Určite sa oplatí upiecť a potešiť doma veľkých aj malých.
14 porcií |
45-50 minút príprava |
15 minút na 200 °C |
Postup
- Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru, 1 PL múky, sušené droždie. Dobre premiešame a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme zbytok cukru, soľ, žĺtky, kvások a rozpustené maslo.
- Cesto mixérom miesime aspoň 15 minút, potom ho pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste.
- Pripravíme suroviny na čokoládovú a šľahačkovú plnku. V troche mlieka rozhabarkujeme pudingový prášok, zvyšok dáme variť s cukrom. Po zovretí vlejeme pripravený pudingový prášok a uvaríme hustý puding. Necháme mierne vychladnúť, následne do pudingu vmiešame maslo. Mixérom vyšľaháme do penista. Na šľahačkovú plnku si vyšľaháme šľahačku do polotuha, pridáme mascarpone a došľaháme.
- Cesto preložíme na pomúčenú dosku, premiesime, rozvaľkáme a pomocou pohára vykrojíme šišky, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Šišky necháme nakysnúť na teplom mieste aspoň 20 minút. Pred vložením do rúry ich potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Rúru predhrejeme na 200 °C, pečieme 15 minút do zlatista. Po upečení ešte za horúca potrieme rozpusteným maslom.
- Plnky dáme do cukrárskych vreciek s ozdobou špičkou. Šišky prekrojíme pozdĺžne a plníme čokoládovou a šľahačkovou plnkou. Naplnené spojíme a dáme do chladničky stuhnúť.
- Pred podávaním šišky ozdobíme čokoládovou polevou alebo práškovým cukrom. Dobrú chuť.