Paštéta z kačacej pečene s višňovým čatní
executive chef spoločnosti Primestar Hotels, 12. októbra 2020
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Slovenská jeseň bez husaciny a kačaciny – rodinného striebra gastronómie? To jednoducho nejde. Vraví si to nielen našinec, ale aj zahraničný labužník, sotva odložil príbor. Zobraziť celý popisSlovenská jeseň bez husaciny a kačaciny – rodinného striebra gastronómie? To jednoducho nejde. Vraví si to nielen našinec, ale aj zahraničný labužník, sotva odložil príbor. Veď naša tradičná kombinácia s kapustou a lokšou či pečeňou plnená lokša sú naozaj neprekonateľné. Majstri varešky však – vedno s gurmánmi – radi pripravujú hody aj inak. S väčšou dávkou fantázie a v prekvapujúcich kombináciách.
porcie
príprava
Suroviny
Paštéta: | |
400 g |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
2 PL |
|
|
|
300 ml |
|
50 ml |
|
250 ml |
|
50 g |
|
100 g |
|
|
|
|
|
|
|
1 ks |
|
1 ks |
|
Višňové čatní: | |
100 g mrazené |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
100 ml |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Pečeň očistíme a zbavíme blán, môžeme zaliať mliekom a nechať odstáť cez noc.
- 2
Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak, pečeň a najemno nakrájaný tymian. Orestujeme a zaflambujeme koňakom, podlejeme červeným vínom a necháme pomaličky variť.
- 3
Keď je pečeň hotová, pridáme rozpustené maslo a smotanu a necháme prevrieť. Nakoniec dochutíme soľou a korením. Všetko spolu dobre rozmixujeme čo najviac do hladka. Ak máme pocit, že zmes nie je úplne hladká, paštétu prelejeme cez sitko a prepasírujeme. Tak vznikne naozaj hladká paštéta. Nalejeme ju do misiek alebo pohárikov, ale nie až po vrch, aby zostalo miesto na zaliatie paštéty masťou, ktorá ju zakonzervuje.
- 4
Pred podávaním ozdobíme kúskami pomaranča, čili papričkami a višňovým čatní. Podávame s chrumkavým opečeným chlebom alebo bagetou.
- 5
Višňové čatní: Šalotku očistíme a nakrájame na malé kocky. Na panvičke rozpálime olej a šalotku restujeme, kým nestmavne, pridáme čili papričku, višne, balzamikový ocot a podlejeme červeným vínom. Všetko dusíme na slabom ohni 20 minút, kým nedosiahneme požadovanú hustotu. Hotové vychladené čatní skladujeme v uzatvárateľnom poháriku.
Tiež kačacia paštéta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu