Kačacia paštéta

Paštéta z kačacej pečene s višňovým čatní

Autor receptu: redakcia

Slovenská jeseň bez husaciny a kačaciny – rodinného striebra gastronómie? To jednoducho nejde.* Vraví si to nielen našinec, ale aj zahraničný labužník, sotva odložil príbor. Veď naša tradičná kombinácia s kapustou a lokšou či pečeňou plnená lokša sú naozaj neprekonateľné. Majstri varešky však – vedno s gurmánmi – radi pripravujú hody aj inak. S väčšou dávkou fantázie a v prekvapujúcich kombináciách.

4
porcie
60 minút
príprava

Postup

  1. Pečeň očistíme a zbavíme blán, môžeme zaliať mliekom a nechať odstáť cez noc.
  2. Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak, pečeň a najemno nakrájaný tymian. Orestujeme a zaflambujeme koňakom, podlejeme červeným vínom a necháme pomaličky variť.
  3. Keď je pečeň hotová, pridáme rozpustené maslo a smotanu a necháme prevrieť. Nakoniec dochutíme soľou a korením. Všetko spolu dobre rozmixujeme čo najviac do hladka. Ak máme pocit, že zmes nie je úplne hladká, paštétu prelejeme cez sitko a prepasírujeme. Tak vznikne naozaj hladká paštéta. Nalejeme ju do misiek alebo pohárikov, ale nie až po vrch, aby zostalo miesto na zaliatie paštéty masťou, ktorá ju zakonzervuje.
  4. Pred podávaním ozdobíme kúskami pomaranča, čili papričkami a višňovým čatní. Podávame s chrumkavým opečeným chlebom alebo bagetou.
  5. Višňové čatní: Šalotku očistíme a nakrájame na malé kocky. Na panvičke rozpálime olej a šalotku restujeme, kým nestmavne, pridáme čili papričku, višne, balzamikový ocot a podlejeme červeným vínom. Všetko dusíme na slabom ohni 20 minút, kým nedosiahneme požadovanú hustotu. Hotové vychladené čatní skladujeme v uzatvárateľnom poháriku.