Kačacia paštéta
Paštéta z kačacej pečene s višňovým čatní
Autor receptu: redakcia
Slovenská jeseň bez husaciny a kačaciny – rodinného striebra gastronómie? To jednoducho nejde.* Vraví si to nielen
našinec, ale aj zahraničný labužník, sotva
odložil príbor. Veď naša tradičná kombinácia
s kapustou a lokšou či pečeňou plnená lokša
sú naozaj neprekonateľné. Majstri varešky
však – vedno s gurmánmi – radi pripravujú
hody aj inak. S väčšou dávkou fantázie
a v prekvapujúcich kombináciách.
Postup
- Pečeň očistíme a zbavíme blán,
môžeme zaliať mliekom a nechať
odstáť cez noc.
- Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak, pečeň a najemno
nakrájaný tymian. Orestujeme
a zaflambujeme koňakom, podlejeme červeným vínom a necháme
pomaličky variť.
- Keď je pečeň hotová, pridáme rozpustené maslo a smotanu a necháme prevrieť. Nakoniec dochutíme soľou a korením.
Všetko spolu dobre rozmixujeme
čo najviac do hladka. Ak máme
pocit, že zmes nie je úplne hladká,
paštétu prelejeme cez sitko a prepasírujeme. Tak vznikne naozaj
hladká paštéta. Nalejeme ju do
misiek alebo pohárikov, ale nie
až po vrch, aby zostalo miesto na
zaliatie paštéty masťou, ktorá ju
zakonzervuje.
- Pred podávaním
ozdobíme kúskami pomaranča,
čili papričkami a višňovým čatní.
Podávame s chrumkavým opečeným chlebom alebo bagetou.
- Višňové čatní: Šalotku očistíme a nakrájame na
malé kocky. Na panvičke rozpálime olej a šalotku restujeme, kým
nestmavne, pridáme čili papričku,
višne, balzamikový ocot a podlejeme červeným vínom. Všetko
dusíme na slabom ohni 20 minút,
kým nedosiahneme požadovanú
hustotu. Hotové vychladené čatní
skladujeme v uzatvárateľnom
poháriku.