Panenka – Čermeľ – so zelerovohubovou omáčkou fotorecept
Foto: sracz
„Inkvizičný senát“ na Varecha.sk ma pre takto upraveného bravčového „zajačika“ asi poženie pred súd svojej prísnej Rady. Ja zariskujem a pretože ½ tucta tejto Zobraziť celý popis„Inkvizičný senát“ na Varecha.sk ma pre takto upraveného bravčového „zajačika“ asi poženie pred súd svojej prísnej Rady. Ja zariskujem a pretože ½ tucta tejto mäsovej pochúťky som „splašil“ s 50 % zľavou, tak ju, jemne opraženú, pripravím s lahôdkovou omáčkou dľa mojej receptúry. Vo vôni húb slovenských lesov, hôr, lúk a strání by som sa najradšej „kúpal“, ale málokedy sa k nim dostanem. Tak aspoň tunajšie „kúpenské“ nadstavím hrsťou-dvomi sušených od nás z domova! Túto zmes si prihotovte aj Vy!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
600-700 g |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
6-7 PL |
|
2-3 ks |
|
2-3 ČL |
|
2-3 ks |
|
100-120 ml (sladšie) |
|
250-333 ml (zmes) |
|
250 ml |
|
2-3 PL (studené) |
|
250-333 ml čerstvé |
|
150-200 ml (zmes) |
|
podľa potreby |
|
100-120 g strúhaný |
|
Postup
-
1
Bravčovú „panenku“ (aj po vihodňarski „zajačika“) som pokrájal asi na 15 mm hrubé plátky (pripravoval som dva kusy à ~ 333 g), hánkami som ich jemne rozklepal na tenšie, jemne prstami osolil a okorenil čerstvo mletým korením štyroch farieb (čMK4F).
-
2
Následne som ich naozaj krátko (69´´- 96´´ na každej strane) opiekol na troške olivového oleja (na varenie a pečenie, nie panenského či extra panenského).
-
3
Do výpeku som pridal ďalšie 2-3 PL oleja, postrúhanú šalotku s dobrou PL plnotučnej liptovskej horčice, premiešal a orestoval.
-
4
Zatiaľ čo opečené „panenské“ rezníky tíško odpočívali,
-
5
do orestovanej šalotky som pridal „céčka“ stonkového zeleru, zmiešal a v priebehu 3-4´ znížil objem „základu“ na polovicu.
-
6
V priebehu 3-4´ dosiahol odľahčenú sklovitú „konzistenciu“ základu, ktorý som podlial „deckom“ vynikajúceho bieleho vína „Hogue“ r. 2017 (Late Harvest Riesling z Columbia Valley) a na zvýšenom ohreve ho prudko zredukoval na polovicu.
-
7
Teraz som do hrnca pridal aj sušenú zmes drobných sušených húb (hríbiky, podpinky, …, a aj strmuľku inoväťovú, som do vlažnej vody vložil už po polnoci, keď sa išlo „hajať-búvať“) s troškou z ich voňavej vody a nechal 12´-15´ pokojne povariť,
-
8
kedy nasledovalo „zušľachťovanie a dolaďovanie diela“ na výslednú podobu. Stačilo ho prevrieť s 250 ml šľahačkovej smotany, vložiť 2-3 PL studeného masla a miešaním ho nechať rozpustiť.
-
9
Následne do hladka „roztentočkovať” ponorným mixérom a teraz už len
-
10
posypať pokrájanými čerstvými šampiňónmi, hrsťou petržlenovej, ligurčekovej i zelerovej vňate, do pripraveného voňavého hebkého lôžka vrátiť opečené kúsky „zajačika” a
-
11
na tanieri s opečenými zemiakmi, posypanými strúhaným údeným oštiepkom, láka na gurmánsko-lukulské hodovanie! Aj takto sa pred vyše polstoročím varilo na otočke jednosmerného „bigľajzu” (rozumej stará otvorená električka v Košiciach), po pravej strane dnešného „MMM” štadióna Lokomotívy. Košickí gurmáni si na prelome 50.-60. rokov vychutnávali kuchyňu reštaurácie „U baránka“, ktorú riadil pán Kurbeľ a po ňom aj môj otec, B. P. Piekli si svoj chlieb a v jeseni nakladali do suda aj kapustu. Návštevy boli hojné a odchádzali chuťovo i s kvalitou spokojné!
Ďakujem @Finczi a teším sa z Tvojeho komentu! Čermeľské údolie od "Loky" až po Alpinku, predstavuje raj mojej mladosti a dokonca aj súčasnej "striebrovlasosti". ??? Sklárne, vstup do Suchej doliny s mliekarňou, Maliňákovci, ..., otočka električky, kolotoč, nemecký barák s kinom, alpská chata s bufetom, ...???
...na Baránku pracovala moja sestra ako čašníčka. Stále to spomína, ako tam bolo fajn. Moji súrodenci si pamätajú veľkú čerešňu, ktorej plody oberali z okna izbičky našich starých rodičov. Maliňákovcov spomínala aj mamka, v sklárňach pracovali krátko aj moji starí rodičia. Na električku pravidelne dobiehaval môj ocko keď šiel z návštevy svojej nastávajúcej... Ach - nostalgia... Majte len krásne spomienky! Čermeľ je srdcovka! Krásny deň Vám želám!