Nohut çorbası/Krémová cícerová polievka fotorecept
Foto: cesminaz
Jednoduchá, chutná, sýta polievka :-)
Suroviny
800 g (v konzerve) |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 PL (biber salça) |
|
podľa potreby |
|
50 g |
|
cca 1,5 l na podliatie |
|
|
|
1 ks |
|
2-3 KL |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Prichystáme si 1x 800 g konzervu cíceru, 2 velké mrkvy, 1 velký zemiak, väčšiu cibulu a paprikovú pastu-biber salçası. Cibulu nakrájame na drobno, zemiaky na menšie kúsky a mrkvu na tenké plátky. Cícer nezlievame ,ale použijeme ho aj so šťavou, lebo v nej je vyvarená chuť.
-
2
Najprv zosklovatíme v hrnci na oleji cibulu. Potom pridáme 1 PL paprikovej pasty a necháme spolu 1-2 minutky poškvrčať. Následne pridáme mrkvu, kúsok masla, osolíme a necháme za občasného miešania zakryté 10 minút dusiť. Za tých 10 minút mrkva dopoly zmäkne :-) Napokon pridáme zemiaky, cícer aj so šťavou a celé zalejeme aspon 1 l vody. Ale môžte aj od oka. Pridáme 1 velký bobkový list ,osolíme a necháme varit celkom do mäkka...
-
3
Ked je všetko mäkké, bobkový list vyberieme a polievku ponorným mixérom rozmixujeme do hladka. Podla toho akú hustú ju chceme mať, tak podla potreby ešte dolejeme vodu. Potom pridáme sušenú mätu, ja som dala 2-3 KL a necháme polievku ešte spolu s mätou 10 minút povariť. Nakonci dochutíme citrónovou šťavou podla chuti.
-
4
Polievka je velmi chutná a sýta. Pre výdatnejší obed sa k nej môže podávat nejaký posúch alebo slané pečivo :-) Dobrú chuť.
Len si nepomýľ Erős Pištu so zubnou pastou...
Na druhej strane, umyť si zuby paradajkovým pretlakom môže byť zaujímavý zážitok a omáčku na špagety dotvoriť troškou mentolu či fluoridu ešte zaujímavejší.