Baklažánová nátierka

Nátierka z pečeného baklažánu

Autor receptu: redakcia

Tradičná libanonská baklažánová nátierka ochutená cesnakom, sezamovými semienkami a citrónovou šťavou, ktorá je po celom svete známa ako baba ghanoush.

4
porcie
10 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Jeden veľký baklažán prekrojíme, osolíme, okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 minút.
  2. Upečený baklažán vydlabeme a dužinu spolu s pretlačeným strúčikom cesnaku, so sezamovými semienkami alebo pastou tahini, štipkou mletého koriandra a červenej papriky, citrónovou šťavou a olivovým olejom dohladka rozmixujeme. Dochutíme soľou a čerstvo zomletým čiernym korením.
  3. Nátierku vložíme na pár hodín do chladničky. Podávame dozdobenú najemno nasekanou petržlenovou vňaťou a pokvapkanú olivovým olejom. Výborne chutí so zeleninou, s nekvaseným chlebom aj s grilovaným mäsom.