Baklažánová nátierka
Nátierka z pečeného baklažánu
Autor receptu: redakcia
Tradičná libanonská baklažánová nátierka ochutená cesnakom, sezamovými semienkami a citrónovou šťavou, ktorá je po celom svete známa ako baba ghanoush.
4 porcie |
10 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Jeden veľký baklažán prekrojíme, osolíme, okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 minút.
- Upečený baklažán vydlabeme a dužinu spolu
s pretlačeným strúčikom cesnaku, so sezamovými semienkami alebo pastou tahini, štipkou mletého koriandra a červenej papriky, citrónovou šťavou a olivovým olejom dohladka rozmixujeme. Dochutíme soľou a čerstvo zomletým čiernym korením.
- Nátierku vložíme na pár hodín do chladničky. Podávame dozdobenú najemno nasekanou petržlenovou vňaťou a pokvapkanú olivovým olejom. Výborne chutí so zeleninou, s nekvaseným chlebom aj s grilovaným mäsom.