Veľkonočná plnka
Veľkonočná plnka

Naša veľkonočná plnka s ryžou fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, 3. apríla 2021
Naša veľkonočná plnka s ryžou (fotorecept)
Foto: siuuu

Toto jedlo milujeme všetci a tešíme sa naň celý rok. U nás sa čo si pamätám - robila veľkonočná plnka vždy s ryžou. Zobraziť celý popisToto jedlo milujeme všetci a tešíme sa naň celý rok. U nás sa čo si pamätám - robila veľkonočná plnka vždy s ryžou. Skúšala som aj bez ryže - a chutila mi aj táto klasická plnka bez ryže, ale táto naša ryžová mi chutí o čosi viac. A tak zachovávam tradíciu a robievam našu rodinnú ryžovú babu a svokra zasa robí ich tradičnú bez ryže. Rozpis surovín je na malý pekáčik (20 x 20 cm) vyjdú z neho 4 menšie alebo dve veľké porcie.

2-4
porcie
20 minút
príprava
35-40 minút
na 175-180 °C

Suroviny

3 ks (dvoj-trojdňové)
3 ks (veľkosť L)
70-80 g (v surovom stave)
podľa chuti
podľa chuti
1 ČL domáca
200-250 g uvarené
podľa chuti
1-1,5 dl (alebo vývar)
Na vymastenie pekáča:
 (alebo masť)




Postup

  1. 1

    Najskôr (pokojne aj deň-dva vopred) si uvaríme údené mäso (najlepšie je mäsko od kosti - napríklad z údených rebierok) a ryžu (obyčajnú bielu). V deň prípravy si nachystáme všetky suroviny (mne na foto chýba vňaťka a vegeta).

    Naša veľkonočná plnka s ryžou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    A ideme na to. Rožky pokrájame na kúsky (ja krájam na kolieska a každé koliesko na 4 časti), vložíme do misy, pokropíme mliekom alebo vývarom z údeného mäsa. Tento rok som vlhčila mliekom. Pridáme pokrájané, v mojom prípade z kostí obraté kúsky vareného údeného mäsa, vajíčka, uvarenú ryžu, soľ, korenie, vegetu, petržlenovú vňaťku a všetko dobre premiešame.

    Naša veľkonočná plnka s ryžou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pekáč vymastíme olejom alebo masťou, zmes rovnomerne navrstvíme, mierne utlačíme a uhladíme, na vrch sme zvykli ešte poukladať pásiky slaniny (tento rok som vynechala. pretože som zabudla kúpiť) a vložíme do rúry zohriatej na 175-180 °C. Pečieme cca 35-40 minút. Ja som 10 minút pred koncom na vrch uložila kúsky sušenej šunky (namiesto slaniny) a dopiekla som.

    Naša veľkonočná plnka s ryžou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po upečení necháme chvíľu postáť a ešte teplé podávame. U nás sa plnka je celú sobotu spolu so sterilizovanými uhorkami alebo inou kyslou prílohou.

    Naša veľkonočná plnka s ryžou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...v reze

    Naša veľkonočná plnka s ryžou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

marta23
Pekný postup a zaujímavý prídavok ryže. Vyskúšam, ďakujem pekne.
1x siuuu
martamm
Este som nepocula o plnke s ryzou, ale to neznamena, ze by som ju neochutnala, prave naopak, rada skusam nove recepty, tento uz je v mojej KK a myslim, ze sa nic nestane, ak ho vyskusame aj mimo velkonocnych sviatkov. ?
používateľ nemá avatar
li
li
Dneska som pripravila velkonocnu plnku podla tohto receptu s tou obmenou, ze cast udeneho masa som nahradila jemne pikantnou klobaskou. Vyborna plnka. Urcite som nerobila naposledy. A ... pridala som aj zihlavu.
1x siuuu
siuuu
@li (16.4.2022 21:13)

Som rada, že plnka chutila ... a s tou klobásou a žihľavou mohla byť výborná.