Naša veľkonočná plnka s ryžou fotorecept
Foto: siuuu
Toto jedlo milujeme všetci a tešíme sa naň celý rok. U nás sa čo si pamätám - robila veľkonočná plnka vždy s ryžou. Zobraziť celý popisToto jedlo milujeme všetci a tešíme sa naň celý rok. U nás sa čo si pamätám - robila veľkonočná plnka vždy s ryžou. Skúšala som aj bez ryže - a chutila mi aj táto klasická plnka bez ryže, ale táto naša ryžová mi chutí o čosi viac. A tak zachovávam tradíciu a robievam našu rodinnú ryžovú babu a svokra zasa robí ich tradičnú bez ryže. Rozpis surovín je na malý pekáčik (20 x 20 cm) vyjdú z neho 4 menšie alebo dve veľké porcie.
porcie
príprava
na 175-180 °C
Suroviny
3 ks (dvoj-trojdňové) |
|
3 ks (veľkosť L) |
|
70-80 g (v surovom stave) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 ČL domáca |
|
200-250 g uvarené |
|
podľa chuti |
|
1-1,5 dl (alebo vývar) |
|
Na vymastenie pekáča: | |
(alebo masť) |
|
Postup
-
1
Najskôr (pokojne aj deň-dva vopred) si uvaríme údené mäso (najlepšie je mäsko od kosti - napríklad z údených rebierok) a ryžu (obyčajnú bielu). V deň prípravy si nachystáme všetky suroviny (mne na foto chýba vňaťka a vegeta).
-
2
A ideme na to. Rožky pokrájame na kúsky (ja krájam na kolieska a každé koliesko na 4 časti), vložíme do misy, pokropíme mliekom alebo vývarom z údeného mäsa. Tento rok som vlhčila mliekom. Pridáme pokrájané, v mojom prípade z kostí obraté kúsky vareného údeného mäsa, vajíčka, uvarenú ryžu, soľ, korenie, vegetu, petržlenovú vňaťku a všetko dobre premiešame.
-
3
Pekáč vymastíme olejom alebo masťou, zmes rovnomerne navrstvíme, mierne utlačíme a uhladíme, na vrch sme zvykli ešte poukladať pásiky slaniny (tento rok som vynechala. pretože som zabudla kúpiť) a vložíme do rúry zohriatej na 175-180 °C. Pečieme cca 35-40 minút. Ja som 10 minút pred koncom na vrch uložila kúsky sušenej šunky (namiesto slaniny) a dopiekla som.
-
4
Po upečení necháme chvíľu postáť a ešte teplé podávame. U nás sa plnka je celú sobotu spolu so sterilizovanými uhorkami alebo inou kyslou prílohou.
-
5
...v reze
Som rada, že plnka chutila ... a s tou klobásou a žihľavou mohla byť výborná.