Veľkonočná plnka

Naša veľkonočná plnka s ryžou (fotorecept)

Autor receptu: siuuu

Toto jedlo milujeme všetci a tešíme sa naň celý rok. U nás sa čo si pamätám - robila veľkonočná plnka vždy s ryžou.* Skúšala som aj bez ryže - a chutila mi aj táto klasická plnka bez ryže, ale táto naša ryžová mi chutí o čosi viac. A tak zachovávam tradíciu a robievam našu rodinnú ryžovú babu a svokra zasa robí ich tradičnú bez ryže. Rozpis surovín je na malý pekáčik (20 x 20 cm) vyjdú z neho 4 menšie alebo dve veľké porcie.

2-4
porcie
20 minút
príprava
35-40 minút
na 175-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr (pokojne aj deň-dva vopred) si uvaríme údené mäso (najlepšie je mäsko od kosti - napríklad z údených rebierok) a ryžu (obyčajnú bielu). V deň prípravy si nachystáme všetky suroviny (mne na foto chýba vňaťka a vegeta).
  2. A ideme na to. Rožky pokrájame na kúsky (ja krájam na kolieska a každé koliesko na 4 časti), vložíme do misy, pokropíme mliekom alebo vývarom z údeného mäsa. Tento rok som vlhčila mliekom. Pridáme pokrájané, v mojom prípade z kostí obraté kúsky vareného údeného mäsa, vajíčka, uvarenú ryžu, soľ, korenie, vegetu, petržlenovú vňaťku a všetko dobre premiešame.
  3. Pekáč vymastíme olejom alebo masťou, zmes rovnomerne navrstvíme, mierne utlačíme a uhladíme, na vrch sme zvykli ešte poukladať pásiky slaniny (tento rok som vynechala. pretože som zabudla kúpiť) a vložíme do rúry zohriatej na 175-180 °C. Pečieme cca 35-40 minút. Ja som 10 minút pred koncom na vrch uložila kúsky sušenej šunky (namiesto slaniny) a dopiekla som.
  4. Po upečení necháme chvíľu postáť a ešte teplé podávame. U nás sa plnka je celú sobotu spolu so sterilizovanými uhorkami alebo inou kyslou prílohou.
  5. ...v reze