Slovenská kuchyňa (recepty chronologicky)

prazdny

Martinské rezy

Dezerty

Múku, tuk a smotanu dôkladne zmiesime a zabalené cesto odložíme aspoň na pol hodiny do chladu. Jablká očistíme a...

prazdny

Perníková roláda

Dezerty

Zo surovín spracujeme cesto a necháme ho asi 4 hodiny odstáť.

prazdny

Kokosový krémeš

Dezerty

Do preosiatej hladkej múky pridáme postrúhaný rastlinný tuk, práškový cukor, vajce, kakao, prášok do pečiva, mlieko...

prazdny

Bábovka s olejom

Koláče

Vajcia s práškovým cukrom vyšľaháme do peny a za stáleho šľahania prilievame olej.

prazdny

Tvarohový krémovník

Dezerty

Z uvedených surovín (polohrubá múka, margarín, práškový cukor, vajce, 2 žĺtky, prášok...

prazdny

Mrežovník

Koláče

Zo všetkých surovín (buď použijeme maslo, alebo margarín) okrem džemu rukou vypracujeme cesto, ktoré necháme chvíľku odstáť....

prazdny

Kapustníky

Bezmäsité jedlá

Kapustu postrúhame, posypeme 2 kl soli, necháme stáť asi 30 minút a po zmäknutí vytlačíme vodu.

prazdny

Záhorácke kapustové koláče

Dezerty

Z príslušných surovín vypracujeme redšie cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.

prazdny

Záhorácke kysnuté koláčiky

Koláče

Masť s cukrom, soľou a žĺtkami vymiešame do peny. V troške vlažného mlieka necháme vykysnúť droždie a pridáme ho...

prazdny

Skalický trdelník

Koláče

Do múky pridáme cukor, rozdrobené droždie, vlažné mlieko, žĺtky, soľ a maslo. Vypracujeme tuhšie cesto a...

prazdny

Gerlachovské rezy

Dezerty

Z kvasníc a mlieka urobíme kvások. Potom zamiesime zo všetkých surovín cesto, rozdelíme ho na 3 časti a necháme...

prazdny

Bratislavské rožky

Koláče

Múky a práškový cukor zmiešame, pridáme žĺtky, pokrájaný tuk a čiastočne spracujeme na cesto.

prazdny

Polievka mačanka

Polievky

Najprv si urobíme cibuľový základ s hríbmi. Na bravčovej masti opečieme cibuľku a na záver pridáme hríby a krátko osmažíme.

prazdny

Dolky starej mamy

Dezerty

Do preosiatej múky vlejeme kvások z mlieka, cukru a droždia, pridáme celé vajcia, masť, trošku cukru a...

prazdny

Tvarohové tyčinky

Koláče

Suroviny spolu zmiesime, cesto necháme v chlade cez noc.

prazdny

Slané mandľové slzičky

Bezmäsité jedlá

Nastrúhame syr a zo surovín spracujeme cesto a uložíme ho na noc do chladu.

prazdny

Jemný jablčník

Koláče

Najprv si pripravíme cesto tak, že vajcia rozmiešame s vanilkovým a práškovým cukrom, pridávame múku a prášok do pečiva,...

prazdny

Oškvarkové slimáky

Bravčové mäso

Zo surovín okrem oškvarkov pripravíme kysnuté cesto a rozdelíme na 6 bochníkov.

prazdny

Pagáče starej mamy

Dezerty

Múku rozmrvíme s masťou, aby spolu držala, potom pridáme smotanu, mlieko a soľ.

prazdny

Tvarohové pagáčiky

Dezerty

Všetko spolu zmiesime, dáme na chvíľku do chladu a potom vykrajujeme pagáčiky

prazdny

Tvarohová žemľovka

Dezerty

Rožky nakrájame na kolieska a zalejeme mliekom. Oddelíme žĺtky od bielkov a žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme...

prazdny

Slané tvarohové kúsky

Bezmäsité jedlá

Suroviny zamiesime, vyvaľkáme na hrúbku asi 0, 5 cm, povykrajujeme rôzne kúsky, potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme makom,...

prazdny

Linecké srdiečka

Koláče

Múku, práškový cukor, vanilkový cukor, sódu bikarbónu, žĺtky a jedno vajce a maslo...

prazdny

Sypaný tvarohový koláč

Koláče

Sypkú zmes pripravíme zmiešaním uvedených surovín, tekutú zmes rozmixovaním surovín.

prazdny

Pečené buchty

Koláče

Z vlažného mlieka, trošky cukru a droždia urobíme kvások, ktorý necháme podkysnúť.

prazdny

Pikantný cesnak

Prílohy

Biele víno, ocot, vodu, kryštálový cukor a soľ prevaríme. Na dno pohára od...

prazdny

Nakladaná zelenina

Bezmäsité jedlá

Kapustu nakrájame na drobné prúžky. Do kapusty pridáme rascu, soľ a necháme hodinu odstáť...

prazdny

Pirohy s nivou

Bezmäsité jedlá

Zo surovín spracujeme cesto, rozvaľkáme ho a formičkou vykrajujeme kolieska na pirohy a tie plním plnkou z vymiešaného mletého syra, šunky...

prazdny

Zapečený ovčí syr

Bezmäsité jedlá

Lístkové cesto necháme trocha zmäknúť. Čerstvý ovčí syr rozpučíme. Na panvici roztopíme maslo, primiešame múku, prilejeme mlieko a...

prazdny

Syrové závitky

Bravčové mäso

Lístkové cesto rozdelíme na plátky 10 x 10 cm, ktoré potom rozdelíme na polovicu.

prazdny

Syrový puding

Bezmäsité jedlá

Do vriaceho mlieka pridáme tuk, soľ a naraz vysypeme múku. Za stáleho miešania vypracujeme hladké tuhé cesto, ktoré...

prazdny

Syrové krokety

Bezmäsité jedlá

Ementálsky syr postrúhame, pridáme mlieko, rozšľahané vajce, mleté čierne korenie a zelenú petržlenovú vňať posekanú nadrobno.

prazdny

Vyprážané korbáčiky z ovčieho syra

Bezmäsité jedlá

Syrové korbáčiky obalíme v múke, rozšľahanom vajci a strúhanke.

prazdny

Domáci makovník

Koláče

Múku zmiešame s trochou soli, vanilkovým a kryštálovým cukrom, vysypeme do nádoby, dáme vykysnúť kvások s trochou mlieka a...

prazdny

Syrové prsty

Bezmäsité jedlá

Tvrdý syr nakrájame na hranolčeky. Zľahka ich potrieme olejom, obalíme v trojobale múka – vajce – strúhanka a vypražíme...

prazdny

Vyprážaný oštiepok

Hlavné jedlá

Oštiepok nakrájame na kolieska hrúbky asi 0, 5 cm, každé mierne okoreníme a opaprikujeme z jednej strany. Medzi 2...