Foto: zemo
Mám šťastie, že sa dostanem ku kurencom aj so spodnými nohami a aj s ich vnútrom. Práve z týchto častí operenca najradšej varím polievku Zobraziť celý popisMám šťastie, že sa dostanem ku kurencom aj so spodnými nohami a aj s ich vnútrom. Práve z týchto častí operenca najradšej varím polievku iba pre seba. Nemá síce zlaté očká, ako keď varíte kuracie polievky z celého vtáka vy, ale má iné čaro.
porcia
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Všetky nohy z kuraťa vydrhnem a tiež vnútornosti a krky dobre prepláchnem v sitku. Mäso potom ponorím do studenej vody, nechám asi desať minút postáť a opäť ho vyberiem z vody, prepláchnem a až potom dám do hrnca.
- 2
Do neho som už nakrájal zeleninu na štvrtinky, pridal korenie, paradajku, nezbednú čili papričku, ktorá aj tak vypláva na povrch a NEDAL ŽIADNU VEGETU! Na zeleninový základ položím najprv vnútornosti, potom paprčky do šesťkríža, na to dám kelový list a celý pór. Jemne pripustím vodu, kde pod jej curčíčkom pridám soľ.
- 3
Prikryjem hrniec a nechám veľmi jemne vrieť. Aj dve a pol hodiny. Vnútornosti budú stále vcelku, ale paprčky dostanú jemne rozpadávajúci sa stav. A to je tajomstvo, prečo si z nich polievku robím! Nejde o polievkovú šťavu. Treba ju čo najskôr vychlípať, dohltať kúsky zeleniny i závarku a dopracovať sa k obhrýzaniu!
- 4
Preto si pred podávaním sám sebe si zeleninu na drobno spolu s vnútornosťami nakrájam, dám ich do hlbokej modrej misky, kde je tá krava, čo má rada čokoládu, lebo inú väčšiu doma nemáme. Pridám mrvance. Nožičky i krkôčky si položím na vrch tejto hustoty. Zalejem horúcim vývarom. Vedľa na velikánsku modrú tácku položím tanier s mäskom, čo sa nezmestilo do kravskej misky. Je tam tanierisko na kosti. Zchmatnem tácku a utekám sa schovať hore do mazardky. Som charakter, a tak zavolám aj psinu Tinu! Vlastne ju ani nevolám, trieli za mnou, že ma aj predbehne...
- 5
Ešte dve rady. Ja si niekedy robím túto polievku na "divočáka". Dám do nej jalovec, tymiánové vetvičky a lístok šalvie. A verte, neverte, nebojím sa pridať sa malú lyžičku francúzskej horčice. A druhá rada - ak by sa vám zdala polievka mútna, tak do scedeného vychladnutého vývaru zamiešajte dve bielka, ktoré si rozhabarkujete s dvomi lyžicami vody. Priveďte znovu do varu, päť minút povarte a sceďte cez hustú látku namočenú v horúcej vode alebo cez husté sitko. Ale mne sa s týmto párať nechce!
- 6
P.S. Na fotke v miske nožičky nie sú. Sú vedľa na tanierisku. Nemám širokouhlý fotoaparát a keď som ju zvrchu fotil, aj tak som do polievky skoro padol!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
2. Alebo nebude to tým, že icm doráňané paznechty radšej veľkochovnohydinári odovzdávajú našim veľkomliekárovniam aj zahraničnej providencie, a ony či oni z toho robia taký ten dobrý zdravý jogurt, aby mlieko držalo?
Čo je správne. Vyber si mladý priateľu...
Koza predsa chuti najlepsie ( aspon mne ), preto verim ze Tvoja polievka chuti uzasne !
P.S. Priateľu papkáš tavený syr? Už nie. Ja som ho jedol. Keď som mal tvoj vek. Len si pozri vďaka EÚ na obal trojuholníkov. To len si počumíš, čo ten "syr". čiže glejt obsahuje.
Jediný normálny syr na Slovensku je paradoxne Jánošík. Drahý ako svinka, ale je tam kúsok syra. Odporúčam!
Dnes mi volá prieteľ rejžo, a pýta sa ma, či naozaj má dať do slepačej polievky maslo. Azda vieš, čo mi z očných jamôk vyletelo.
Tak som zalapal po dychu a opýtal som sa 50 -ročného junca, starého mládenca, kde to počul.
Odpoveď - že nevie, ale iba tak polievka získa Ježišové očká.
A na moju poslednú otázku, pár sekúnd pred infarktom - odkiaľ má tú sliepku, mi odpovedal, že má iba kuracie stehno a fúru zeleniny. Už nakrájanej vo vode so stehnom, v nej aj štyri cibule, dve zo šupkou, aby to malo pre istotu žltú farbu.
A ide z jeho kafhuzu na Dunajskej hore, aby to dal variť.
Tak som mu poradil, len nech sa modlí a nezabudne vodu posoliť, dať na šporák a zapákliť plny. Ježiš sa nad ním zľutuje, ako nad každým trpacim a pošle mu jedno žlté očko z Číny aj bez masla.
Položil mi. Teda praštil s tým mobilom, že až ma v uchu zabolelo. Stratil som priateľa?
ináč - samostatné kuraco-slepačie paprče dostaneš kúpiť aj na miletičke na trhovisku od babiek, ktorým ja hovorím kačičárky. tam tých 6 plechových búd uprostred trhu, kde predávajú domácu hydinu. prajem dobrú chuť. a keď máš rád takéto hubolepné maškrty, už si skúsil po uvarení huspeniny ohrýzať prasacie paprčky? pusa sa po tom lepí ešte dva dni. mňam. mlask. :-)))