Moja rajčinová polievka
Foto: macka78
Paradajka je hlavným zdrojom lykopénu – prírodného karotenoidu (červeného farbiva) a antioxidantu, ktorý chráni organizmus pred rakovinou prsníka, prostaty, žalúdka, hrubého čreva, pľúc a Zobraziť celý popisParadajka je hlavným zdrojom lykopénu – prírodného karotenoidu (červeného farbiva) a antioxidantu, ktorý chráni organizmus pred rakovinou prsníka, prostaty, žalúdka, hrubého čreva, pľúc a kožnými ochoreniami. Podporuje liečbu pri neplodnosti a znižuje riziko srdcových ochorení. Pravidlom je, že čím červenšia paradajka, tým väčšie množstvo lykopénu obsahuje. Kombinácia paradajky s obsahom zdravého tuku môže zvýšiť absorpciu lykopénu až 4-násobne. Najväčší obsah nájdeme v šupke paradajky.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g (kríčkové) |
|
1 veľká plechovka |
|
1 l |
|
|
|
1 ks |
|
3 strúčiky |
|
cca 1 KL |
|
|
|
|
|
|
|
3 ks |
|
3 ks |
|
|
|
na doladenie chuti |
|
|
Postup
-
1
Očistenú nakrájanú cibuľu dáme na rozpálený olej, neskôr pridáme cesnak a málinko chilli (môžme vynechať), orestujeme a pridáme čerstvé nakrájané cherry (musia byť dozreté) a rajčiny z konzervy.
- 2
Bazalku, oregano, cejlónsku škoricu som dala od oka, tak medzi prsty, ako keď pridávate mleté korenie. A už len hodíme klinčeky, bobkové listy a farebné korenie (ktoré po uvarení polievky vytiahneme). Varíme cca 20 minút.
- 3
Po vybratí celých korenín polievku rozmixujeme, precedíme cez sitko a dochutíme trstinovým cukrom. Podávame s čerstvou bazalkou a ľubovoľným syrom. Ja som posypala parmezánom, ale lepšia je mozzarella....
Tiež paradajková polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Haji ďakujem... musíš vyskúšať, keď bude sezóna rajčín...
Ahoj Jerica, vôbec sa tie chute nebijú a ten cesnak, keď sa na začiatku orestuje, nebudeš vôbec cítiť, keď polievku rozmixuješ. Polievka vôbec nestratila chuť rajčín aj napriek prísadám, ktoré som uviedla... samozrejme koreniny pridávame zmierou, tak medzi prsty ako som uviedla...
áno..áno..takto robievala už moja babka-do celej ošúpanej cibuľky napichala klinčeky-po uvarení vyhodila..ešte bobkový list