Paradajková polievka
Moja rajčinová polievka
Autor receptu: macka78
Paradajka je hlavným zdrojom lykopénu – prírodného
karotenoidu (červeného farbiva) a antioxidantu, ktorý
chráni organizmus pred rakovinou prsníka, prostaty,
žalúdka, hrubého čreva, pľúc a kožnými ochoreniami.
Podporuje liečbu pri neplodnosti a znižuje riziko
srdcových ochorení. Pravidlom je, že čím červenšia
paradajka, tým väčšie množstvo lykopénu obsahuje.
Kombinácia paradajky s obsahom zdravého tuku môže
zvýšiť absorpciu lykopénu až 4-násobne. Najväčší obsah
nájdeme v šupke paradajky.
10 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Očistenú nakrájanú cibuľu dáme na rozpálený olej, neskôr pridáme cesnak a málinko chilli (môžme vynechať), orestujeme a pridáme čerstvé nakrájané cherry (musia byť dozreté) a rajčiny z konzervy.
- Bazalku, oregano, cejlónsku škoricu som dala od oka, tak medzi prsty, ako keď pridávate mleté korenie. A už len hodíme klinčeky, bobkové listy a farebné korenie (ktoré po uvarení polievky vytiahneme). Varíme cca 20 minút.
- Po vybratí celých korenín polievku rozmixujeme, precedíme cez sitko a dochutíme trstinovým cukrom. Podávame s čerstvou bazalkou a ľubovoľným syrom. Ja som posypala parmezánom, ale lepšia je mozzarella....