Medová roláda fotorecept
Foto: papkoska
Výborná vysoká roláda s citrónovou plnkou. Hľadala som recept, nenašla, tak som si ho vymyslela :-)
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
4 ks čerstvé |
|
200 g tekutý |
|
120 g |
|
1/2 ČL |
|
1 bal. |
|
4 PL |
|
štipka |
|
1 ČL |
|
Plnka: | |
300 ml |
|
1 ks (s pravou vanilkou) |
|
2-3 PL |
|
z 1 BIO citróna |
|
250 g |
|
1 ks |
|
z 1 citróna |
|
Na dokončenie: | |
1 hrsť sekané |
|
Postup
-
1
Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh. Žĺtky vyšľaháme s rozpusteným vychladnutým medom do peny. Pridáme olej, múku preosiatu so sódou a práškom do pečiva, vanilkový cukor, prešľaháme. Nakoniec opatrne metličkou primiešame vyšľahané bielky. Cesto vylejeme na nízky plech s papierom na pečenie. Pečieme na 170 °C približne 10-15 minút. Dávame pozor, aby nám vrch neprihorel, mohla by zhorknúť. Vyskúšame špáradlom, či je prepečená. Po upečení necháme roládu minútu "vydýchnuť", potom ju jemne zrolujeme aj s papierom. Necháme vychladnúť.
-
2
V mlieku rozmiešame kryštálový cukor a vanilkový pudingový prášok. Pridáme kôru z citróna, uvaríme krém. Po uvarení ho zvyknem prikryť potravinovou fóliou. Krém vychladne bez kôrky, stačí ho potom len dobre prešľahať.
-
3
Zmäknuté maslo vyšľaháme s vanilkovým cukrom. Postupne pridávame vychladnutý pudingový krém. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu - podľa chuti a veľkosti citróna. Môže sa stať, že po pridaní šťavy sa krém trochu sekne. Nepanikárime, misku s krémom dáme na chvíľu nad hrniec s horúcou vodou a prešľaháme. Krém sa pekne spojí.
-
4
Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme a potrieme krémom. Menej ako jednu tretinu krému si necháme na potretie povrchu rolády.
-
5
Krémom potrieme aj vrch rolády. Posypeme nasekanými vlašskými orechmi. Orechy pritlačíme do krému, po stuhnutí v ňom budú dobre držať. Necháme pár hodín v chladničke. Nakrájeme na rezy a vychutnáme si medovo-citónovú dobrotu.
Cesto je, vdaka medu, trochu lepkave, neocakavajte piskotove cesto ako ja...
Ale je pravda, ze cela kuchyna vonala medom :-))
Ja som do plnky pridala aj jeden banan, nakrajany na tenucke platky.
Dakujem za recept.