Citrónová roláda
Citrónová roláda

Medová roláda fotorecept

papkoska - fotkapapkoska, 17. decembra 2017
Medová roláda (fotorecept)
Foto: papkoska

Výborná vysoká roláda s citrónovou plnkou. Hľadala som recept, nenašla, tak som si ho vymyslela :-)

12
porcií
20 minút
príprava
10 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks čerstvé
200 g tekutý
120 g
1/2 ČL
1 bal.
4 PL
štipka
1 ČL
Plnka:
300 ml
1 ks (s pravou vanilkou)
2-3 PL
z 1 BIO citróna
250 g
1 ks
z 1 citróna
Na dokončenie:
1 hrsť sekané




Postup

  1. 1

    Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh. Žĺtky vyšľaháme s rozpusteným vychladnutým medom do peny. Pridáme olej, múku preosiatu so sódou a práškom do pečiva, vanilkový cukor, prešľaháme. Nakoniec opatrne metličkou primiešame vyšľahané bielky. Cesto vylejeme na nízky plech s papierom na pečenie. Pečieme na 170 °C približne 10-15 minút. Dávame pozor, aby nám vrch neprihorel, mohla by zhorknúť. Vyskúšame špáradlom, či je prepečená. Po upečení necháme roládu minútu "vydýchnuť", potom ju jemne zrolujeme aj s papierom. Necháme vychladnúť.

    Medová roláda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V mlieku rozmiešame kryštálový cukor a vanilkový pudingový prášok. Pridáme kôru z citróna, uvaríme krém. Po uvarení ho zvyknem prikryť potravinovou fóliou. Krém vychladne bez kôrky, stačí ho potom len dobre prešľahať.

    Medová roláda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmäknuté maslo vyšľaháme s vanilkovým cukrom. Postupne pridávame vychladnutý pudingový krém. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu - podľa chuti a veľkosti citróna. Môže sa stať, že po pridaní šťavy sa krém trochu sekne. Nepanikárime, misku s krémom dáme na chvíľu nad hrniec s horúcou vodou a prešľaháme. Krém sa pekne spojí.

    Medová roláda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme a potrieme krémom. Menej ako jednu tretinu krému si necháme na potretie povrchu rolády.

    Medová roláda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Krémom potrieme aj vrch rolády. Posypeme nasekanými vlašskými orechmi. Orechy pritlačíme do krému, po stuhnutí v ňom budú dobre držať. Necháme pár hodín v chladničke. Nakrájeme na rezy a vychutnáme si medovo-citónovú dobrotu.

    Medová roláda (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Povedená roláda, musí být výborná. Pěkně zpracovaný postup, fota. Jsi šikulka! Krásné finální foto, hezká tácka!
izabella929
@papkoska , spojenie sódy a prášku do pečiva v ceste je zárukou kyprosti a kvality vydareného korpusu..následne i rolovanie a plnenie je na šikovnosti autora.-)pekná roláda-neudupaná...pred rokom som začala takto používať sódu a prášok do pečiva som spokojná s kvalitou korpusov..
filipa
Krásna roláda a určite veľmi chutná,zaujímala by ma veľkosť plechu na pečenie.
vcielka17
Medová roláda vyzerá báječne, určite bude aj chutiť, zajtra idem upiecť, dúfam, že sa mi podarí.
papkoska
Ďakujem za milé komentáre, naozaj je voňavá, verím, že sa Vám všetkým podľa receptu podarí. Veľkosť plechu je 40x35cm - klasický veľký plech do rúry, ale ten s nižším okrajom, osvedčil sa mi na pláty a rolády. Príjemné vianočné pečenie všetkým!
2x haji a ubka
remcula
Holky, ta jsou tak šikovní kuchaři a kuchařky, že mi oči přecházejí!! Nádherné!!
kucharka
Rolada konecne upecena, bola dlho v poradovniku...
Cesto je, vdaka medu, trochu lepkave, neocakavajte piskotove cesto ako ja...
Ale je pravda, ze cela kuchyna vonala medom :-))
Ja som do plnky pridala aj jeden banan, nakrajany na tenucke platky.
Dakujem za recept.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia