Citrónová roláda
Citrónová roláda

Medová roláda fotorecept

papkoska - fotkapapkoska, 17. decembra 2017
Medová roláda (fotorecept)
Foto: papkoska

Výborná vysoká roláda s citrónovou plnkou. Hľadala som recept, nenašla, tak som si ho vymyslela :-)

12
porcií
20 minút
príprava
10 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks čerstvé
200 g tekutý
120 g
1/2 ČL
1 bal.
4 PL
štipka
1 ČL
Plnka:
300 ml
1 ks (s pravou vanilkou)
2-3 PL
z 1 BIO citróna
250 g
1 ks
z 1 citróna
Na dokončenie:
1 hrsť sekané

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh. Žĺtky vyšľaháme s rozpusteným vychladnutým medom do peny. Pridáme olej, múku preosiatu so sódou a práškom do pečiva, vanilkový cukor, prešľaháme. Nakoniec opatrne metličkou primiešame vyšľahané bielky. Cesto vylejeme na nízky plech s papierom na pečenie. Pečieme na 170 °C približne 10-15 minút. Dávame pozor, aby nám vrch neprihorel, mohla by zhorknúť. Vyskúšame špáradlom, či je prepečená. Po upečení necháme roládu minútu "vydýchnuť", potom ju jemne zrolujeme aj s papierom. Necháme vychladnúť.

    Medová roláda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V mlieku rozmiešame kryštálový cukor a vanilkový pudingový prášok. Pridáme kôru z citróna, uvaríme krém. Po uvarení ho zvyknem prikryť potravinovou fóliou. Krém vychladne bez kôrky, stačí ho potom len dobre prešľahať.

    Medová roláda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmäknuté maslo vyšľaháme s vanilkovým cukrom. Postupne pridávame vychladnutý pudingový krém. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu - podľa chuti a veľkosti citróna. Môže sa stať, že po pridaní šťavy sa krém trochu sekne. Nepanikárime, misku s krémom dáme na chvíľu nad hrniec s horúcou vodou a prešľaháme. Krém sa pekne spojí.

    Medová roláda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme a potrieme krémom. Menej ako jednu tretinu krému si necháme na potretie povrchu rolády.

    Medová roláda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Krémom potrieme aj vrch rolády. Posypeme nasekanými vlašskými orechmi. Orechy pritlačíme do krému, po stuhnutí v ňom budú dobre držať. Necháme pár hodín v chladničke. Nakrájeme na rezy a vychutnáme si medovo-citónovú dobrotu.

    Medová roláda (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu
Povedená roláda, musí být výborná. Pěkně zpracovaný postup, fota. Jsi šikulka! Krásné finální foto, hezká tácka!
@papkoska , spojenie sódy a prášku do pečiva v ceste je zárukou kyprosti a kvality vydareného korpusu..následne i rolovanie a plnenie je na šikovnosti autora.-)pekná roláda-neudupaná...pred rokom som začala takto používať sódu a prášok do pečiva som spokojná s kvalitou korpusov..
Ďakujem za milé komentáre, naozaj je voňavá, verím, že sa Vám všetkým podľa receptu podarí. Veľkosť plechu je 40x35cm - klasický veľký plech do rúry, ale ten s nižším okrajom, osvedčil sa mi na pláty a rolády. Príjemné vianočné pečenie všetkým!

Pridaj komentár k receptu: