Makovo-citrónová roláda fotorecept
Kombinácia mak a citrón k sebe pasuje ako jablko a škorica. Táto roláda s lahodným citrónovým krémom a sviežim makovým cestom je proste fantázia. Zobraziť celý popisKombinácia mak a citrón k sebe pasuje ako jablko a škorica. Táto roláda s lahodným citrónovým krémom a sviežim makovým cestom je proste fantázia. Jej najväčšou slabinou je, že jej je tak málo.
príprava
na 200 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 4 ks |
|
| 2 ks |
|
| 110 g |
|
| 2 PL |
|
| 50 g |
|
| 100 g mletý |
|
| 1 bal |
|
| štipka |
|
| Citrónový krém: | |
| 2 ks |
|
| 2 PL (alebo Zlatý klas) |
|
| 250 ml |
|
| 75 g |
|
| 100 g |
|
| 140 ml |
|
| z 1 citróna |
|
Postup
-
1
Trúbu si vyhrejeme na 200 °C. Štyri vajcia a dva bielky vyšľaháme s cukrom do peny a pomaly za stáleho miešania pridáme olej (a kto má, môže pridať vanilkový extrakt). Potom primiešame múku s kypriacim práškom, mak a štipku soli. Cesto vylejeme na plech (39 x 30 cm) vyložený papierom na pečenie a jemne uhladíme. Pečieme 7 - 8 minút.
-
2
Korpus necháme 5 - 10 minút chladnúť. Potom ho prevrátime na druhý plech (alebo podnos, dosku) vyložený papierom na pečenie a stiahneme z neho "starý" papier. Pomocou nového papiera korpus zrolujeme a prikryjeme vlhkou utierkou. Necháme celkom vychladnúť.
-
3
Zatiaľ si pripravíme krém. V hrnci zmiešame dva žĺtky, dve lyžice zemiakového škrobu (alebo Zlatého klasu), mlieko a cukor. Zo zmesi uvaríme hustý krém. Odstavíme, pridáme šťavu z jedného citróna a nalámanú bielu čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Kto chce a má BIO citrón, môže pridať aj kôru. Krém necháme schladiť. Vyšľaháme šľahačku a jemne ju zamiešame do krému.
-
4
Opatrne rozbalíme korpus, naplníme ho krémom, zrolujeme naspäť a dáme aspoň na hodinu do chladničky. Ak chcete, tak si môžete časť krému odložiť a potrieť aj vrch rolády alebo spraviť citrónovú polevu či len posypať práškovým cukrom.









Děkuji za vyčerpávající odpověď - ano, přesně to myslím : pucík = grčka, bodka. Mám s tím plno zkušeností a také pár veselých hitorek z natáčení. Je dobré vědět, do čeho člověk jde - někdy recept zvrtám tím, že nejsem důsledná - ve šlehání, teplotách krému, čokolády apod. Pak je veselo. Mně se tvůj krém i roláda moc líbí, ukládám si ho a pak budou detaily jako když najdu. Hezký den! Ale ty jsi asi sova, tak hezký večer!