Maková roláda
Maková roláda

Makovo-citrónová roláda fotorecept

imaginarium - fotkaimaginarium, 3. decembra 2017

Kombinácia mak a citrón k sebe pasuje ako jablko a škorica. Táto roláda s lahodným citrónovým krémom a sviežim makovým cestom je proste fantázia. Zobraziť celý popisKombinácia mak a citrón k sebe pasuje ako jablko a škorica. Táto roláda s lahodným citrónovým krémom a sviežim makovým cestom je proste fantázia. Jej najväčšou slabinou je, že jej je tak málo.

20 minút
príprava
7-8 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
2 ks
110 g
2 PL
50 g
100 g mletý
1 bal
štipka
Citrónový krém:
2 ks
2 PL (alebo Zlatý klas)
250 ml
75 g
100 g
140 ml
z 1 citróna




Postup

  1. 1

    Trúbu si vyhrejeme na 200 °C. Štyri vajcia a dva bielky vyšľaháme s cukrom do peny a pomaly za stáleho miešania pridáme olej (a kto má, môže pridať vanilkový extrakt). Potom primiešame múku s kypriacim práškom, mak a štipku soli. Cesto vylejeme na plech (39 x 30 cm) vyložený papierom na pečenie a jemne uhladíme. Pečieme 7 - 8 minút.

    Makovo-citrónová roláda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Korpus necháme 5 - 10 minút chladnúť. Potom ho prevrátime na druhý plech (alebo podnos, dosku) vyložený papierom na pečenie a stiahneme z neho "starý" papier. Pomocou nového papiera korpus zrolujeme a prikryjeme vlhkou utierkou. Necháme celkom vychladnúť.

    Makovo-citrónová roláda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si pripravíme krém. V hrnci zmiešame dva žĺtky, dve lyžice zemiakového škrobu (alebo Zlatého klasu), mlieko a cukor. Zo zmesi uvaríme hustý krém. Odstavíme, pridáme šťavu z jedného citróna a nalámanú bielu čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Kto chce a má BIO citrón, môže pridať aj kôru. Krém necháme schladiť. Vyšľaháme šľahačku a jemne ju zamiešame do krému.

    Makovo-citrónová roláda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opatrne rozbalíme korpus, naplníme ho krémom, zrolujeme naspäť a dáme aspoň na hodinu do chladničky. Ak chcete, tak si môžete časť krému odložiť a potrieť aj vrch rolády alebo spraviť citrónovú polevu či len posypať práškovým cukrom.

    Makovo-citrónová roláda (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

luss44
môže byť dobrá chuťovo, páči sa krém bez masla. Len ma zaujíma, akú bielu čoko si použila? Ja s ňou pečiem veľmi málo a nie všetky sú kvalitné, ak sa teda pri bielej o kvalite dá hovoriť. Naposledy som mala Orion a tá sa topila fajn.
haji
Zajímavý recept, složení krému netradiční. Jestli se mohu zeptat - krém vyšel tak trochu pucíkový, jde tomu předejít? Nevrtám, jen se ptám, bo určitě to spojení s vyšlehanou šlehačkou se musí spolu míchat hodně opatrně. O chuti nepochybuji, fajn složení surovin. Jsi šikulka!
imaginarium
@Luss44 Áno, ten krém je taký ľahší ako maslový a použila som Figaro, ale myslím si, že akákoľvek biela čokoláda bude dobrá :) Ono sa to pekne roztopí v tom horúcom kréme.
imaginarium
@Haji Hm, neviem, čo presne znamená pucíkový, ale tak trošku tuším :D Myslíš, že v tom kréme sú také tie žlté bodky? Áno, dalo by sa tomu veľmi ľahko predísť, stačilo by ten krém po vychladnutí prešľahať ručným mixérom, aby nadobudol takú krémovú konzistenciu a potom jemne zamiešať šlahačku. Ale ja som to robila už počas nočného kľudu, tak som to vymiešala len varechou - narýchlo a hlavne potichu :)
1x haji
haji
@Imaginarium (3.12.2017 19:48)
Děkuji za vyčerpávající odpověď - ano, přesně to myslím : pucík = grčka, bodka. Mám s tím plno zkušeností a také pár veselých hitorek z natáčení. Je dobré vědět, do čeho člověk jde - někdy recept zvrtám tím, že nejsem důsledná - ve šlehání, teplotách krému, čokolády apod. Pak je veselo. Mně se tvůj krém i roláda moc líbí, ukládám si ho a pak budou detaily jako když najdu. Hezký den! Ale ty jsi asi sova, tak hezký večer!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia