Matcha roláda s citrónovým krémom
Foto: siuuu
Ako každý víkend aj dnes som sa snažila vymyslieť a pripraviť niečo sladké. V chladničke som mala tvaroh a mascarpone, tak som si Zobraziť celý popisAko každý víkend aj dnes som sa snažila vymyslieť a pripraviť niečo sladké. V chladničke som mala tvaroh a mascarpone, tak som si nakoniec vyskladala tento recept - inšpiráciu na korpus som niekde videla, ale upravila som si ho čiastočne podľa seba, krém robievam dlhšie.
porcií
príprava
na 130 °C
Postup
-
1
Z bielkov, 1PL citrónovej šťavy a 70 g cukru ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky zmiešame so zvyšným cukrom, olejom, vanilkovým extraktom. Z matcha prášku a mlieka vymiešame hladkú kašičku.
- 2
K žĺtkom jemne vmiešame múku s práškom do pečiva a sneh. Cesto rozdelíme na dve časti - väčšiu a menšiu. Väčšiu časť necháme bielu - túto vylejeme na menší plech (veľkosť cca polovica z klasického pekáča) vyložený papierom na pečenie a rozotrieme. Do menšej časti vmiešame kašičku z matcha prášku a mlieka a rozmiešame. Zelené cesto pomocou cukrárenského vrecka alebo lyžice rovnomerne nanesieme na biele cesto a rúčkou varešky premiešame - rovnými ťahmi po dĺžke.
- 3
Menší pekáč vložíme do väčšieho, do ktorého nalejeme cca 3 dl studenej vody. Pečieme v rúre zohriatej na 130 °C 30 minút. Po upečení vyberieme z rúry, menší pekáč vyberieme z väčšieho a necháme čiastočne vychladnúť. Z korpusu stiahneme papier na pečenie, dáme čistý, zrolujeme a necháme vychladnúť.
- 4
Na krém vyšľaháme mascarpone s cukrom, smotanou, zvyšnou šťavou a postrúhanou kôrou z citróna. Natrieme na korpus, ktorý potom opäť zrolujeme a necháme v chladničke stuhnúť. Ja som urobila viac krému tak, som potrela aj vrch. Ozdobíme podľa chuti - ja som použila zvyšný krém, kúsky citróna a kvietky materinej dúšky.
Tiež citrónová roláda:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
áno - nech robím čo robím, roláda sa mi skoro vždy zlomí .. čo už, na výstavu nešla a chuťovo bola skvelá .. rada sa nechám poučiť, ak máte nejaký fígeľ na pečenie rolády
30´na 130°C je vysušená a poznáš to podľa toho,že keď na ňu pritlačíš prst,cesto sa nevráti do pôvodného stavu,ale urobíš dierku.Pomôcť by malo natretie plátu cukrovým sirupom (cukor + voda v pomere objemu 1:1 - zvariť).Zdá sa mi málo vzduchu v tej roláde,zrejme robíš chybu už v postupe - vajcia s cukrom šľahať najprv pri malých otáčkach a postupne zvyšovať a najmä nie dlho.Keď už máš naspodku po šľahaní tekutinu,je zle.Šľahaj len do doby,kým sa neobjavia prvé bubliny,aj keď cukor ešte nie je celkom rozpustený.