Citrónová roláda
Medová roláda (fotorecept)
Autor receptu: papkoska
Výborná vysoká roláda s citrónovou plnkou. Hľadala som recept, nenašla, tak som si ho
vymyslela :-)
12 porcií |
20 minút príprava |
10 minút na 170 °C |
Postup
- Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh. Žĺtky vyšľaháme s rozpusteným vychladnutým medom do peny. Pridáme olej, múku preosiatu so sódou a práškom do pečiva, vanilkový cukor, prešľaháme. Nakoniec opatrne metličkou primiešame vyšľahané bielky. Cesto vylejeme na nízky plech s papierom na pečenie. Pečieme na 170 °C približne 10-15 minút. Dávame pozor, aby nám vrch neprihorel, mohla by zhorknúť. Vyskúšame špáradlom, či je prepečená. Po upečení necháme roládu minútu "vydýchnuť", potom ju jemne zrolujeme aj s papierom. Necháme vychladnúť.
- V mlieku rozmiešame kryštálový cukor a vanilkový pudingový prášok. Pridáme kôru z citróna, uvaríme krém. Po uvarení ho zvyknem prikryť potravinovou fóliou. Krém vychladne bez kôrky, stačí ho potom len dobre prešľahať.
- Zmäknuté maslo vyšľaháme s vanilkovým cukrom. Postupne pridávame vychladnutý pudingový krém. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu - podľa chuti a veľkosti citróna. Môže sa stať, že po pridaní šťavy sa krém trochu sekne. Nepanikárime, misku s krémom dáme na chvíľu nad hrniec s horúcou vodou a prešľaháme. Krém sa pekne spojí.
- Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme a potrieme krémom. Menej ako jednu tretinu krému si necháme na potretie povrchu rolády.
- Krémom potrieme aj vrch rolády. Posypeme nasekanými vlašskými orechmi. Orechy pritlačíme do krému, po stuhnutí v ňom budú dobre držať. Necháme pár hodín v chladničke. Nakrájeme na rezy a vychutnáme si medovo-citónovú dobrotu.