Citrónová roláda fotorecept
Foto: olinecka
Výrazná chuť citróna dodáva sviežu chuť.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
5 PL |
|
1 bal. |
|
5 PL |
|
5 PL |
|
štipka |
|
1,5 ČL |
|
|
|
(alebo podľa chuti) |
|
Lemon curd: | |
4 ks |
|
100 g |
|
250 g |
|
4 ks (kôra a šťava) |
|
Mascarpone krém: | |
250 ml (33 %) |
|
1 bal. |
|
3 PL |
|
250 g |
|
Postup
-
1
Cesto: Vajíčka vyšľaháme so štipkou soli. Postupne pridáme vanilínový a kryštálový cukor, šľaháme do penista. Múku preosejeme, spojíme s práškom do pečiva a zľahka varechou vmiešame do vaječnej peny. Väčší plech (30x40 cm) vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto.
-
2
Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 20 minút. Upečený korpus za horúca preklopíme na mierne vlhkú utierku, zrolujeme.
-
3
Lemon curd je dobré ho urobiť deň predtým. Citróny dobre umyjeme, osušíme, nastrúhame citrónovú kôru a vytlačíme šťavu.
-
4
Citrónovú šťavu a kôru zmiešame v miske s vajíčkami a cukrom, pridáme zmäknute maslo pokrájané na menšie kúsky.
-
5
Všetko dobre premiešame.
-
6
Misu dáme na vodný kúpeľ a varechou miešame do zhustnutia 17-20 minút.
-
7
Lemon curd dáme do uzatváracej dózy a dáme do chladničky.
-
8
Z vychladnutého korpusu odstránime utierku. Pripravíme si suroviny na plnku.
-
9
Smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme smetafix, mascarpone, citrónový krém a došľaháme do tuha.
-
10
Z korpusu odstránime papier na pečenie, korpus potrieme džemom a 3/4 plnky.
-
11
Na roládu potrieme zbytok plnky, uhladíme a dáme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním pokrájame na rezy, ozdobíme podľa seba. Dobrú chuť.
Diskusia k receptu