Plnené slané palacinky
Plnené slané palacinky

Mäsové „hortobádske“palacinky fotorecept

Jozef Lakatos
hlavný kuchár z Hostinca U čierneho psa v Komárne, 25. apríla 2020
Mäsové „hortobádske“palacinky (fotorecept)
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

Palacinkové cesto:
400 ml
10 PL
2 ks
Plnka:
800 g
300 g
2 ks
2 ks
120 g
150 g
1 l
200 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cibuľu nakrájame na malé kocky a opražíme na masti dozlatista. Odstavíme z ohňa a pridáme mletú papriku, paradajkový pretlak, na kocky nakrájané bravčové pliecko, na malé kocky pokrájané paradajky a papriky. Všetko restujeme, pridáme soľ, mleté čierne korenie, podlejeme vývarom a dusíme na miernom ohni do zmäknutia, asi 50–60 minút.

  2. 2

    Mäso scedíme a necháme trochu vychladnúť, precedenú šťavu odložíme. Scedené mäso pomelieme.

  3. 3

    Kyslú smotanu vymiešame so šťavou, dochutíme soľou, korením, nakrájanou petržlenovou vňaťou. Pár lyžíc tejto omáčky primiešame k pomletému mäsu.

    Mäsové „hortobádske“palacinky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Palacinky: Mlieko, vajcia, soľ a múku vymiešame na cesto. Na panvici s olejom upečieme 12 palaciniek, naplníme ich mäsovou plnkou a zrolujeme. Ukladáme do zapekacej misky.

    Mäsové „hortobádske“palacinky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Palacinky v mise zalejeme polovicou omáčky a dáme zapiecť do rúry zohriatej na 220 °C na 10–15 minút.

    Mäsové „hortobádske“palacinky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pri podávaní zdobíme zvyšnou omáčkou, kyslou smotanou a posypeme petržlenovou vňaťou.

Diskusia k receptu

farbuska
Robievam v podstate rovnako z kuraciny alebo bravčoviny. Naposledy som vynechala mletie uduseného mäsa, lebo som dusila mäso pomleté vopred. Je to skvelé jedlo a dobre ním človek uhostí, lebo sa dá pripraviť vopred a potom - keď už prídu hostia - len strčiť do rúry zapiecť a horúce podávať.
dogagador
Pekne. Maso mozno asi pomliet vopred a robit to rovno s mletym, je to asi rychlejsie. Zvykla som robit spenatovo syrove plnky a palacinky nie zapiect, ale vyprazit. Je to fakt vyborne. Aj toto vyskusam.