Mäsová roláda a špenátové zemiaky z parného hrnca fotorecept

evusik - fotkaevusik, 1. októbra 2011
Mäsová roláda a špenátové zemiaky z parného hrnca (fotorecept)
Foto: evusik

Parák je moja srdcová záležitosť a toto je jeden z mojich obľúbených receptov... výborný aj na studeno ♥

40 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Mäsová roláda:
300 g
500
1 ks
4-5 strúčikov
2 ks
3-4 ks (2-dňové)
Špenátové zemiaky:




Postup

  1. 1

    Na mäsovú roládu si zmiešame mleté mäso, namočené, vyžmýkané rožky, na drobno nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak, vajíčko a dobre premiešame. Osolíme, okoreníme a pridáme nasekanú petržlenovú vňať

    Mäsová roláda a špenátové zemiaky z parného hrnca (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na dosku si rozprestrieme potravinársku fóliu na ňu roztiahneme mäsovú zmes. Do stredu dáme na pásiky nakrájané, osolené a okorenené kuracie prsia

    Mäsová roláda a špenátové zemiaky z parného hrnca (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pomocou fólie zavinieme do valca, konce dobre zakrútime

    Mäsová roláda a špenátové zemiaky z parného hrnca (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a dáme spolu zo zemiakmi a špenátom do parného hrnca. Mäsovú roládu paríme cca 45 minút, zemiaky cca 20 minút a špenát cca 5 minút.

    Mäsová roláda a špenátové zemiaky z parného hrnca (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Sparený špenát posekáme, alebo použijeme mrazený

    Mäsová roláda a špenátové zemiaky z parného hrnca (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    cibuľu speníme, pridáme špenát, pretlačený cesnak a podusíme. Pridáme smotanu a zredukujeme na hustú kašu. Osolíme, okoreníme.

    Mäsová roláda a špenátové zemiaky z parného hrnca (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ponorným mixérom rozmixujeme ale nie na celkom jemno.

    Mäsová roláda a špenátové zemiaky z parného hrnca (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do uvarených zemiakov pridáme šľahačkovú smotanu

    Mäsová roláda a špenátové zemiaky z parného hrnca (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a vidličkou roztlačíme na hrubšiu kašu

    Mäsová roláda a špenátové zemiaky z parného hrnca (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    zoberieme si kovový krúžok (mne ho muž vyrobil z konzervy) na spodok dáme vrstvu kaše, na ňu dáme vrstvu špenátu a znova vrstvu zemiakov, každú vrstvu dobre utlačíme a vyhladíme lyžicou

    Mäsová roláda a špenátové zemiaky z parného hrnca (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    kovový krúžok odstránime. Kovový krúžok môžete pred použitím z vnútornej strany natrieť olejom.

    Mäsová roláda a špenátové zemiaky z parného hrnca (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Keď je mäso hotové vyberieme ho na podložku, opatrne poprepichujeme fóliu a zachytíme šťavu, ktorú môžeme použiť pri servírovaní. Mäso môžeme vo fólii nechať vychladnúť, potom ho dať do chladničky a dobre vychladené krájať na tenké plátky a použiť ako súčasť studeného pohostenia

    Mäsová roláda a špenátové zemiaky z parného hrnca (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ja som ešte roládu dala na chvíľku do horúcej trúby aby mala chrumkavú kôrku

    Mäsová roláda a špenátové zemiaky z parného hrnca (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ozdobíme pažítkou a podávame buď zo špenátovými zemiakmi, alebo len tak s chlebom a kyslou uhorkou

    Mäsová roláda a špenátové zemiaky z parného hrnca (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ja som ešte zo zemiakovej kaše spravila tenučké kolieska na plech, nechala som ich zapiecť a položila na vrch zemiakovo-špenátovej vežičky. Celú zapekať neodporúčam....

    Mäsová roláda a špenátové zemiaky z parného hrnca (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

bibia1
krásny receptík, krásne aranžmá - zdá sa, že sme mali podobný obed :)
ketty3811
krásny receptík,škoda,že nemám parák.A nádherne naservírované,dobrý nápad s tou konzervou.:-)
evusik
čo sa týka toho kovového krúžku je to fakt dobrý nápad a hlavne lacný... vyrobí ho každý šikovný manžel z konzervy tak, že odstráni dno a pilníkom začistí okraje a je hotovo.... hlavne keď som nedávno videla v Tescu takéto krúžky krásne antikórové ale stáli 15,-€, ešte že mám šikovného manžela :-)
mojack
v bode 11, ak odstranis kruzok, musi to nejaky cas aj vyhladit. Nevytecie spenatova vrstva? Pri jedeni je to potom studené??Zaujal ma receptik uz je v KK.
evusik
@mojack špenátová vrstva nevytečie keď tekutiny dostatočne vydusíš až na hustú kašu... s tým krúžkom to servíruješ priamo na tanier a pred podávaním, takže studené to nebude ak budeš pracovať s teplými surovinami :-)
ja to takto robievam pretože môj muž má rád aj zemiakovú kašu aj špenát, samozrejme bežne to takto neservírujem len pri slávnostnejších príležitostiach :-)
danulatenko
vyskusam, mam parny hrniec (trosicku menej profi ako ty:D)... moj manzel sa tesi kazdemu zdravsie pripravenemu jedlu...
eunika
krúžok síce nemám,ale takého manžela ako máš ty by som brala,veď aj parný hrniec mám ako ty.Určite vyskúšam...
danculka
Dráždite ma s parákmi,už je čas písať aj ,,Ježiškovi,,:)))pekný prceptík,pekne naservírované,super...
cica2
veru aj ja sa už teším keď moja srdcová záležitosť bude tiež takýto úžasný pomocník-parák. Môj manžel ešte netuší, čo si budem priať na vianoce ale ja to už viem:D Preto si aj tvoje krásne a lákavé receptíky ukladám, vďaka:)