Mäso v rímskom hrnci fotorecept

enerrgizer - fotkaenerrgizer, 30. mája 2010

rýchla a jednoduchá príprava v rímskom hrnci...alternatíva receptu od @honestky - za čo jej ďakujem.

5-6
porcií
15 minút
príprava
90 minút
na 190 °C

Suroviny

5-6 kúskov
5-6 ks
2 PL
1 PL
1 ks
1 KL
2 KL
1 kl
6-8 strúčikov
2-3 ks
3-4 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Rímsky hrniec si namočíme do vody. Akékoľvek mäso nasolíme a okoreníme, potrieme horčicou a paradajkovým pretlakom. Do hrnca naspodok dáme cibuľu, nakrájanú na väčšie kolieska. Na cibuľu postupne ukladáme mäso, šampiňóny, pór, papriku, sušené paradajky, nakrájaný cesnak a na jemno nakrájaný čerstvý ďumbier (zázvor)...

    Mäso v rímskom hrnci (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...keď máme mäso a všetky ingrediencie v rímskom hrnci, na vrch naukladáme plátky prerastenej slaniny a všetko s ňou zakryjeme. Netreba pridávať žiadny olej, ani iný tuk, mäso sa bude piecť vo vlastnej šťave. Na slaninu naukladáme umyté, najlepšie nové, celé zemiaky podľa počtu porcií...

    Mäso v rímskom hrnci (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...vložíme do studenej rúry a pečieme pri teplote 190°C asi 90 min. Na záver ešte pečieme odkryté asi 10 min aby slaninka dostala krásnu farbu...na fotke vidíte, že mäso a zelenina pustia dosť šťavy...

    Mäso v rímskom hrnci (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...upečené mäso servírujeme s čalamádou, alebo šalátom z čerstvej zeleniny, zemiak rozkrojíme a naplníme májovou bryndzou...dobrú chuť

    Mäso v rímskom hrnci (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

tinca
@enerrgizer výborne to vyzerá a tá šťavička stačila by mi samotná s chlebom. Hľadala som rímsky hrniec, ale majú len veľké, mne by stačil 4 L, hádam zoženiem, potom sa pridám.
evusik
veľmi pekné, takéto mám rada - všetko sa varí v jednom hrnci a človek nemusí stáť pol dňa pri sporáku. Rímsky hrniec tiež ešte nemám, aj keď som už po ňom pokukovala, ale mám liatinový hrniec varím v ňom už asi 30 rokov a je tiež výborný
enerrgizer
@tinca teraz som pozeral na krabicu...môj má 3L, a väčší som ani nevidel...a vyberal som veeľmi dlho. Nakoniec som ho dostal a som zatiaľ veľmi spokojný
honestka
Cim dlhsie sa rimsky hrniec pouziva tym zapekanim ziskava v nom jedlo cim dalej tym lepsiu chut... ja uz jeden moj tu pouzivam 25 rokov a vzdy ho preferujem pred tym novsim, takze pouzivaj ho casto, je v nom vsetko jedlo velmi dobre, a chutne.
tinca
@enerrgizier ten by mi bodol a kde si ho kúpil? Lebo u nás majú len veľké a to ja nevyužijem a tým je aj adekvátne vysoká cena. Bola som len v Tescu ešte pozriem v Kauflande.Díky.
enerrgizer
ja som ho dostal, ale zoženieš ho asi v každom hypermarkete...fotku krabice som ti poslal mailom...
jerica
Tak to je na moju strunu , mňam mäsko a tie zemiačky , určite spravím keď nás bude viac , je to super fotodokument.Pekáč mám , @honestka mi tiež dobre poradila , nevedela som s ním pracovať , tak som ho odložila ,po porade , teraz je v obehu. Dávam do kk.
stefani11
Mám tiež rada,keď sa všetko robí v jednom pekáči.Rímský hrniec nemám zatial ale určite sa po ňom poobzerám.Zatial ukladám do KK.
marienka44
Aj ja mam malý rímsky pekáč min. 25 rokov. V zalohe mam este jeden novy v krabici. Casom sa mi pukol /bud zmenou teploty pri zalievani vodou alebo narazom/, tak mi ho elegante zadrotoval /aj veko/ najlepsí drotar na Slovensku, ked na nase hody sa predvadzali rozne remeslá, o.i. aj drotarstvo.
evanaaa
Ten rímsky hrniec by som prijala, každý ho tu chváli, len či by som ho využila.... Ako sa tu spomína, najlepší je hlinený a nie glazovaný. A ten hlinený nie je zvnútra glazovaný ? A ešte - musí sa namáčať pred každým použitím? T o pekne naservírované jedlo, i kedˇv hrnci,vyzerá vábne.
miis
To namáčanie má svoj význam - aby sa do pórov hrnca dostala voda, kvalita pečenia je potom iná. Takže naozaj treba namáčať vždy pred použitím cca 15 min.
orchidea
Zase vydarený recept, vidieť, že varíš rád, určite vyskúšam.
modrykamen
Vynikajúci recept. Robíme často. Výhoda je, že netreba žiaden tuk.Kvôli vnukom kombinujem bravčovú krkovičku alebo pliecko, či stehno) a kuracie prsia (alebo vykostené stehná). Ale najviac mi chutí takto urobený zajačik. A kvôli pestrosti pridám aj mrkvu.
nejcibaba
ja som dostala na vianoce od priatela rimsky hrniec a neviem si ho vynachvalit je perfektny-ako moj priatel,zbirem tu recepty a skusam doradu teraz je na rade tento ,velka vdaka vsetkym co prispievaju foto receptmi i skusenostami