Maslové rožteky

Maslové rožteky po mojom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Teda „moje ako moje“! Nechal som sa (a rád) inšpirovať našou priateľkou na Varecha.sk, kuchárkou a zároveň prispievateľkou par excellence, @Cesminaz.* Aj tento má veľké výhody vo svojich variantoch. Dovoľujem si Vám predstaviť ten najjednoduchší, teda bez plnky. Vy si môžete vložiť plnky od pudingových, cez mäsové, až po tvarohové i orechové, alebo s bársakým ovocím. Príprava kysnutého cesta je už notoricky známa, tak som sa venoval až „finálnym“ krokom v príprave týchto chutných rožtekov.

16
porcií
120 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako som už poznamenal, príprava cesta je dobre známa a jednoduchá. Kvások som pripravil už s notoricky známym spôsobom - vo „vajdlingu“ som zmiešal múku (mám prístup k talianskej CAPUTO 1924 „TIPO 00“ s PL soli, vyhĺbil jamku, do ktorej som dal olivový olej, biely grécky jogurt „Fage“, polovicu zmiešaného vlažného mlieka a vody (zvyšok som prilieval podľa potreby pri miesení). Prilial som vykysnutý kvások a vypracoval cesto, ktoré so nechal dobrú „hoďku“ kysnúť. Vykysnuté cesto som na doske rozdelil na polovicu a každú vyvaľkal do kruhového plátu, asi 3 mm hrubého.
  2. Spodný plát cesta som natrel rozpusteným maslom (asi PL som odložil na potretie) a prikryl druhým plátom.
  3. Potom pokrájal na 16 „double“ trojuholníkov.
  4. Každý som od širšej strany zľahka skrútil do tvaru valčeka.
  5. Rožteky som uložil na plech, potrel vajíčkovým žĺtkom zmiešaným s vychladnutým odloženým kúskom masla.
  6. Rožteky som rovnomerne rozmiestnil na pekáči...
  7. ...a posypal semienkami sezamu.
  8. Piekol som asi 21 minút vo vopred vyhriatej rúre na 190 °C. Podľa rady učenej inštruktorky @Cesminaz môžeme povrchy upečených rožtekov potrieť rozpusteným maslom. My sme ich už pred viac ako ¼ rokom zajedali ku polievke z mladej cvikly s kozím syrom a včera ku polievke z oranžovej šošovice. A chutilo nám naozaj „prenáramne“.