Maslové rizoto s krevetami a hubami na víne fotorecept
Foto: tutikompoty
Z mora do lesa a rovno na panvicu. Kajšmentke!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
200 g lúpané veľké |
|
200 g čerstvé |
|
300 g (alebo iná kvalitná) |
|
350 ml |
|
4 ks |
|
200 ml suché |
|
150 g zmäknuté |
|
150 ml |
|
(alebo limetky) |
|
|
|
hrubozrnná |
|
|
Postup
-
1
Na panvicu si prichystáme olivový olej a dáme pražiť 3ks pokrájanej šalotky, jemne osolíme. Po chvíli, keď začne byť vôňa šalotky intenzívnejšia, pridáme šampióny/hríby - najlepšie hnedé, aby to hralo farbami. Chvíľu opekáme avšak dávame pozor na šalotku.
-
2
Asi po 3-4 minútach prilejeme víno a necháme vrieť. Prilejeme len zhruba 100ml, zvyšné víno znova prilejeme až po vyredukovaní, aby sa dovarili šampióny/huby. Tento proces trvá zhruba 15 minút na miernom plameni.
-
3
Medzitým si dáme do hrnca/panvice - ja som použil hrniec, olivový olej a na ňom pražíme pomaly 1ks nakrájanej šalotky do sklovita, taktiež jemne posolíme. Vsypeme ryžu, osolíme, okoreníme a zamiešame.
-
4
Následne pomaly prilievame zeleninový vývar. Najprv len 1/3 a necháme prevrieť nech sa vývar vstrebe. Postupne takýmto postupom pridáme aj ostatné dva diely vývaru.
-
5
Na panvici, z ktorej sme si odložili huby si roztopíme maslo a na ňom sprudka opražíme krevety z každej strany približne 1,5 minúty.
-
6
Po krátkom smažení pokvapkáme krevety šťavou z limety/citróna a celé to premiešame a necháme na odstavenej panvici ešte asi 1 minútu.
-
7
Ryža je už skoro hotová, nakoniec pridáme zmäknuté maslo, nemusíte pridávať všetko - stačí podľa chuti a taktiež pridáme smotanu na varenie, premiešame. Prikryjeme a necháme chvíľu postáť.
-
8
Nakoniec všetko spolu zamiešame v hrnci, opatrne a môžeme podávať napríklad tak ako na obrázku. Môžeme pridať bazalku, prípadne nastrúhaný syr. Dobrú chuť ;-)
Diskusia k receptu