Maslové rizoto s krevetami a hubami na víne (fotorecept)

Autor receptu: tutikompoty

Z mora do lesa a rovno na panvicu. Kajšmentke!

4
porcie
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na panvicu si prichystáme olivový olej a dáme pražiť 3ks pokrájanej šalotky, jemne osolíme. Po chvíli, keď začne byť vôňa šalotky intenzívnejšia, pridáme šampióny/hríby - najlepšie hnedé, aby to hralo farbami. Chvíľu opekáme avšak dávame pozor na šalotku.
  2. Asi po 3-4 minútach prilejeme víno a necháme vrieť. Prilejeme len zhruba 100ml, zvyšné víno znova prilejeme až po vyredukovaní, aby sa dovarili šampióny/huby. Tento proces trvá zhruba 15 minút na miernom plameni.
  3. Medzitým si dáme do hrnca/panvice - ja som použil hrniec, olivový olej a na ňom pražíme pomaly 1ks nakrájanej šalotky do sklovita, taktiež jemne posolíme. Vsypeme ryžu, osolíme, okoreníme a zamiešame.
  4. Následne pomaly prilievame zeleninový vývar. Najprv len 1/3 a necháme prevrieť nech sa vývar vstrebe. Postupne takýmto postupom pridáme aj ostatné dva diely vývaru.
  5. Na panvici, z ktorej sme si odložili huby si roztopíme maslo a na ňom sprudka opražíme krevety z každej strany približne 1,5 minúty.
  6. Po krátkom smažení pokvapkáme krevety šťavou z limety/citróna a celé to premiešame a necháme na odstavenej panvici ešte asi 1 minútu.
  7. Ryža je už skoro hotová, nakoniec pridáme zmäknuté maslo, nemusíte pridávať všetko - stačí podľa chuti a taktiež pridáme smotanu na varenie, premiešame. Prikryjeme a necháme chvíľu postáť.
  8. Nakoniec všetko spolu zamiešame v hrnci, opatrne a môžeme podávať napríklad tak ako na obrázku. Môžeme pridať bazalku, prípadne nastrúhaný syr. Dobrú chuť ;-)