Mantı yemeği / Mantı jeméji fotorecept
Foto: cesminaz
Velmi chutné jedlo s Mantı-tureckými mäsovými pirôžkami :-)
porcií
Suroviny
Cesto: | |
600 g |
|
cca 3-3,5 dl vlažná |
|
1 ks |
|
1 KL |
|
Plnka: | |
400 g mleté |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
1 zarovnaná KL (rasca rímska mletá) |
|
2 strúčiky |
|
podľa potreby |
|
Okrem toho: | |
1 PL (paradajkové pyré alebo pretlak) |
|
1 PL (papriková pasta/pyré) |
|
podľa potreby |
|
cca 100 g (82 %) |
|
1-2 PL |
|
|
|
strúčiky |
|
2,5 l na doliatie |
|
Postup
-
1
Najprv si z múky, vajca, soli a vody vypracujeme polomäkké cesto, ktoré pomocou múky ešte vymiesime do bochníka. Bochník zakryjeme utierkou a necháme 20-25 minút postáť.
-
2
Zatial si pripravíme plnku. Do misky dáme mäso, na jemnučko nakrájanú cibulu, nastrúhame 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie podla chuti,sol a 1kl kumin mletý (rímska rasca). Celé poriadne premiešame.
-
3
Bochníček poriadne pomúčime, rozťapkáme rukami a následne ho vyválkame na 1mm. Kolieskom na pizzu pokrájame cesto na kocky cca 4x4 cm.Na každú kocku dáme guličky mäsa a napokon urobíme maličké trojuholníčky, ktorým kraje dobre stlačíme.
-
4
Z tejto dávky mi vyšlo tolkoto mantı,ako je na fotke :-) Ak chcete môžte urobiť aj malilinké batôžteky, ako mám pri druhom recepte, ale teraz som sa nechcela tolko babrať :-)
-
5
Kedže toto množstvo je na jedenkrát vela, zvyknem to rozdeliť na polovicu. Jednu uvarím a druhú takto s táckou dám do mrazáku a ked zmrzne, tak preložím mantı do sáčku. No a nabudúce len vyberiem pohodlne rovno z mrazáku ;-) Z jednej tácky uvaríte jedlo pre 6-7 ludí.
-
6
Do hrnca dáme 2-2,5L vody a necháme ju zovreť. Do vriacej vody nakladieme mantı a od vtedy ako vyplávali na povrch a od bodu varu,ich necháme variť 15minút..
-
7
Medzitým,ako sa mantı varí,si na troche oleja popražíme 1pl paradajkovej salçe (pasty) a za 1kl biber salça (paprikovej pasty) asi 2-3 minútky za občasného miešania. Takto popražené pridáme po tých 15-ich minutách k mantı do hrnca a varíme takto spolu ešte zo 10-15 minut. Pre chuť pridáme pri varení ešte aj 50 g masla 82%.
-
8
Hotové jedlo ;-)
-
9
Už len pripravíme biely jogurt, do ktorého nastrúhame podla chuti cesnak a osolíme. Dalej si do jedného hrnčeka dáme olej, kúsoček masla a popečieme na ňom mätu. Na strednom ohni,stačí len do vtedy kým olej nechytí zelenú farbu.
-
10
V tanieri si podla chuti dáme jogurt a polejeme ho opečenou mätou. Je to velmi chutné a oblúbené jedlo. Ako príloha k nemu, sa je väčšinou múčne jedlo, ako börek, poača, gömbe atd. Kto čo má rád, alebo čo mu pasuje :-) Podla chuti si ho môžte ešte posypať Isotom a Sumakom. Prajem dobrú chuť.
-
11
:-)
musela bych zjednodušiť-chorý dedko..
nesmie všetko..
nebudem na tvoje dvere búšiť..
zapijem vodou
by prestalo ma sušiť..
želám pokojný advent s radosťou žitý...
:-) len to je v tom,ze niekedy mam dilemu :-) Kedze Turci hovoria "manti" na manti bez štavy-len s jogurtom,alebo len s trochou omáčky/štavy/jogurtu. Vlastne k "prílohe",no a ked uz to má viac stavy,cize sa to viac podobá na polievku a servíruje sa to kazdemu zvlast do taniera ako jedlo,tak tomu hned povedia "manti yemeği" čize "jedlo z manti" :-) No ale niektore slová,alebo pojmy sa fakt nedaju preložit z jednej reci do druhej,niekedy to vobec nepasuje :-) Takze som aj ja potom uznala,ze to necham po slovensky nabuduce tiez len ako "manti" :-)
:-))) presne ako vravíš,tak či onak,hlavné je že chutilo ;-) Dakujem za dobrú správu a taktiez zelam pekny zvysok víkendu!