Mantı yemeği / Mantı jeméji fotorecept

cesminaz - fotkaCesminaz, 35 ročná žena, madarsko, 2. decembra 2017 8:27
Ďalšie jej recepty »

Mantı yemeği / Mantı jeméji (fotorecept)Foto: cesminaz

Velmi chutné jedlo s Mantı-tureckými mäsovými pirôžkami :-)

6-7
porcií

Suroviny

Cesto:
600 g
cca 3-3,5 dl vlažná
1 ks
1 KL
Plnka:
400 g mleté
1 ks
podľa chuti
1 zarovnaná KL (rasca rímska mletá)
2 strúčiky
podľa potreby
Okrem toho:
1 PL (paradajkové pyré alebo pretlak)
1 PL (papriková pasta/pyré)
podľa potreby
cca 100 g (82 %)
1-2 PL
 strúčiky
2,5 l na doliatie
Kniha dopredaj

Postup prípravy

  1. 1

    Najprv si z múky, vajca, soli a vody vypracujeme polomäkké cesto, ktoré pomocou múky ešte vymiesime do bochníka. Bochník zakryjeme utierkou a necháme 20-25 minút postáť.

    Mantı yemeği / Mantı jeméji (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatial si pripravíme plnku. Do misky dáme mäso, na jemnučko nakrájanú cibulu, nastrúhame 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie podla chuti,sol a 1kl kumin mletý (rímska rasca). Celé poriadne premiešame.

    Mantı yemeği / Mantı jeméji (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bochníček poriadne pomúčime, rozťapkáme rukami a následne ho vyválkame na 1mm. Kolieskom na pizzu pokrájame cesto na kocky cca 4x4 cm.Na každú kocku dáme guličky mäsa a napokon urobíme maličké trojuholníčky, ktorým kraje dobre stlačíme.

    Mantı yemeği / Mantı jeméji (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z tejto dávky mi vyšlo tolkoto mantı,ako je na fotke :-) Ak chcete môžte urobiť aj malilinké batôžteky, ako mám pri druhom recepte, ale teraz som sa nechcela tolko babrať :-)

    Mantı yemeği / Mantı jeméji (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kedže toto množstvo je na jedenkrát vela, zvyknem to rozdeliť na polovicu. Jednu uvarím a druhú takto s táckou dám do mrazáku a ked zmrzne, tak preložím mantı do sáčku. No a nabudúce len vyberiem pohodlne rovno z mrazáku ;-) Z jednej tácky uvaríte jedlo pre 6-7 ludí.

    Mantı yemeği / Mantı jeméji (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do hrnca dáme 2-2,5L vody a necháme ju zovreť. Do vriacej vody nakladieme mantı a od vtedy ako vyplávali na povrch a od bodu varu,ich necháme variť 15minút..

    Mantı yemeği / Mantı jeméji (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzitým,ako sa mantı varí,si na troche oleja popražíme 1pl paradajkovej salçe (pasty) a za 1kl biber salça (paprikovej pasty) asi 2-3 minútky za občasného miešania. Takto popražené pridáme po tých 15-ich minutách k mantı do hrnca a varíme takto spolu ešte zo 10-15 minut. Pre chuť pridáme pri varení ešte aj 50 g masla 82%.

    Mantı yemeği / Mantı jeméji (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotové jedlo ;-)

    Mantı yemeği / Mantı jeméji (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Už len pripravíme biely jogurt, do ktorého nastrúhame podla chuti cesnak a osolíme. Dalej si do jedného hrnčeka dáme olej, kúsoček masla a popečieme na ňom mätu. Na strednom ohni,stačí len do vtedy kým olej nechytí zelenú farbu.

    Mantı yemeği / Mantı jeméji (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V tanieri si podla chuti dáme jogurt a polejeme ho opečenou mätou. Je to velmi chutné a oblúbené jedlo. Ako príloha k nemu, sa je väčšinou múčne jedlo, ako börek, poača, gömbe atd. Kto čo má rád, alebo čo mu pasuje :-) Podla chuti si ho môžte ešte posypať Isotom a Sumakom. Prajem dobrú chuť.

    Mantı yemeği / Mantı jeméji (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    :-)

    Mantı yemeği / Mantı jeméji (fotorecept) - obrázok 11
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist