Plnené cestoviny
Plnené cestoviny

Mantı yemeği / Mantı jeméji fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 2. decembra 2017
Mantı yemeği / Mantı jeméji (fotorecept)
Foto: cesminaz

Velmi chutné jedlo s Mantı-tureckými mäsovými pirôžkami :-)

6-7
porcií

Suroviny

Cesto:
600 g
cca 3-3,5 dl vlažná
1 ks
1 KL
Plnka:
400 g mleté
1 ks
podľa chuti
1 zarovnaná KL (rasca rímska mletá)
2 strúčiky
podľa potreby
Okrem toho:
1 PL (paradajkové pyré alebo pretlak)
1 PL (papriková pasta/pyré)
podľa potreby
cca 100 g (82 %)
1-2 PL
 strúčiky
2,5 l na doliatie




Postup

  1. 1

    Najprv si z múky, vajca, soli a vody vypracujeme polomäkké cesto, ktoré pomocou múky ešte vymiesime do bochníka. Bochník zakryjeme utierkou a necháme 20-25 minút postáť.

    Mantı yemeği / Mantı jeméji (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatial si pripravíme plnku. Do misky dáme mäso, na jemnučko nakrájanú cibulu, nastrúhame 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie podla chuti,sol a 1kl kumin mletý (rímska rasca). Celé poriadne premiešame.

    Mantı yemeği / Mantı jeméji (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bochníček poriadne pomúčime, rozťapkáme rukami a následne ho vyválkame na 1mm. Kolieskom na pizzu pokrájame cesto na kocky cca 4x4 cm.Na každú kocku dáme guličky mäsa a napokon urobíme maličké trojuholníčky, ktorým kraje dobre stlačíme.

    Mantı yemeği / Mantı jeméji (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z tejto dávky mi vyšlo tolkoto mantı,ako je na fotke :-) Ak chcete môžte urobiť aj malilinké batôžteky, ako mám pri druhom recepte, ale teraz som sa nechcela tolko babrať :-)

    Mantı yemeği / Mantı jeméji (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kedže toto množstvo je na jedenkrát vela, zvyknem to rozdeliť na polovicu. Jednu uvarím a druhú takto s táckou dám do mrazáku a ked zmrzne, tak preložím mantı do sáčku. No a nabudúce len vyberiem pohodlne rovno z mrazáku ;-) Z jednej tácky uvaríte jedlo pre 6-7 ludí.

    Mantı yemeği / Mantı jeméji (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do hrnca dáme 2-2,5L vody a necháme ju zovreť. Do vriacej vody nakladieme mantı a od vtedy ako vyplávali na povrch a od bodu varu,ich necháme variť 15minút..

    Mantı yemeği / Mantı jeméji (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzitým,ako sa mantı varí,si na troche oleja popražíme 1pl paradajkovej salçe (pasty) a za 1kl biber salça (paprikovej pasty) asi 2-3 minútky za občasného miešania. Takto popražené pridáme po tých 15-ich minutách k mantı do hrnca a varíme takto spolu ešte zo 10-15 minut. Pre chuť pridáme pri varení ešte aj 50 g masla 82%.

    Mantı yemeği / Mantı jeméji (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotové jedlo ;-)

    Mantı yemeği / Mantı jeméji (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Už len pripravíme biely jogurt, do ktorého nastrúhame podla chuti cesnak a osolíme. Dalej si do jedného hrnčeka dáme olej, kúsoček masla a popečieme na ňom mätu. Na strednom ohni,stačí len do vtedy kým olej nechytí zelenú farbu.

    Mantı yemeği / Mantı jeméji (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V tanieri si podla chuti dáme jogurt a polejeme ho opečenou mätou. Je to velmi chutné a oblúbené jedlo. Ako príloha k nemu, sa je väčšinou múčne jedlo, ako börek, poača, gömbe atd. Kto čo má rád, alebo čo mu pasuje :-) Podla chuti si ho môžte ešte posypať Isotom a Sumakom. Prajem dobrú chuť.

    Mantı yemeği / Mantı jeméji (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    :-)

    Mantı yemeği / Mantı jeméji (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

radost
...bože-dievčatko moje-ja ti tlieskam "ve stoje"...:-)
musela bych zjednodušiť-chorý dedko..
nesmie všetko..
nebudem na tvoje dvere búšiť..
zapijem vodou
by prestalo ma sušiť..
želám pokojný advent s radosťou žitý...
zdenka1009
Veľmi dobrý recept, zase som sa niečo dozvedela, naučila z medzinárodnej kuchyni...mne by to chutilo
alena45
Takéto by mi iste chutilo, len ja mám stále taký pocit, že to surové mäso sa dostatočne neuvarí, cesto sa predsa uvarí rýchlejšie. Niektoré recepty nikdy nevyskúšam, lebo nad tým mooooc špekulujem. Raz sa možno podujmem, veď Tebe sa uvarilo, no nie ?
cesminaz
Milá @ Radost kludne si to podla potreby uprav tak,ako vám vyhovuje :-) Aj tebe prajem príjemný advent. @ Mijaita :-)) len to nie! :-) Ak raz vyskúšaš,daj vediet. @ Atina47 :-)) ale ved to nieje az také strašné.Treba si prisadiť dcéru,alebo kamarátku :-) @ Zdenka1009 som rada :-) dakujem za komentík. @ Alena45 zlatá,vôbec sa bát nemusíš,ved to je len taká malá gulka mäsa,ako necht na prste :-) To sa 100%ne za tých 25 minút uvarí! Treba vyskúšať.
haji
Takéto veledílo bych ráda ochutnala. Krásná práce, milá Cesmínko! Ještě by to chtělo vyfotit a dát do zlatého rámu ty hbité a šikovné prstíky, které tu dobrotu vytvořily! Jsi šikulka!! Postupová fota nemají chybu, finální č. 11 beru celé, s nikým bych se nedělila.
afataga
To musi byt vyborne, len zas piplacka, ako je uz u teba dobrym zvykom :-). Ten sumac sa podla mna moze pridat rovno do masa.
izabella929
@cesminaz ,taštičky plnené mäsom som už jedla, robila nám ich maminka,no neboli ponorené v takej paradajkovej paráde ako tvoje..posypala nám ich smaženou cibuľkou..tvoje jedlo je veľmi lákavé a vyzerá chutne ako tvoje všetky diela.-)
kukulienka71
určite by som neodmietla aspoň jednu porciu:-) manti akoby ich jedna mater (tu samozrejme Ty)) mala...oproti niektorým tvojim sa toto jedlo zdá celkom jednoduché, aj keď pracné.
jack
Toto vyzerá že mňam...Perfektná práca,perfektné fotky a perfektný recept.Ukladám;-)
siisa
Krásne a určite chutné jedlo :) Prekrásne pofotené, už len tú knihu vydať ! Určite si kúpim !
havino
no a zas niečo nové, toto sa mi ešte viac páči, paradajkové chute môžem stále, no ja uložím pre istotu, ked ma osvieti aj uvarím, aj robotu s pirohami si dám, môj mi povie, že či som sa pomýlila a zaliala pirohy polievkou :-)
deria
Cesminaz moja, toto jedlo musí byť teda parádne. Myslím, že hoci nejem mäso asi by som neodolala tomu na tom obrázku kde je hotové. Pre každý prípad si recept odkladám a ďakujem . Možno ho vyskúšam.
bembo
Istenem.Tí Turci vedia čo je dobré.Pekne si navarila.Dúfam,že sa mi táto pochúťka raz podarí pripraviť.
cesminaz
@Haji dakujem :-) ty vždy len chváliš :-)) @Mariamka :-)) ale nahliadnuť môžeš,odtoho sa nepriberá! ;-)) @Afataga no jasné,ja sa rada piplem :-)) Ten sumak môžes dat aj do plnky aj posypat jedlo.Robím aj tak aj tak.Nasypaný na jogurt chutí velmi dobre :-) @Izabelka @Kukulienka @Jack @Bembo @Deria dakujem vám za milé komentíky,som rada,ze sa jedlo páči :-) Milá @Havino je to presne ako vravíš,vlastne je to niečo ako polievka :-) Niektorím jedlám strašne ťažko nachádzam názov v slovenčine,aj tomuto dat názov bola pre mna katasrofa :-)) zato je tam len "jedlo" :-))
1x haji
cesminaz
@Zinnajdha (30.12.2017 09:40)

:-) len to je v tom,ze niekedy mam dilemu :-) Kedze Turci hovoria "manti" na manti bez štavy-len s jogurtom,alebo len s trochou omáčky/štavy/jogurtu. Vlastne k "prílohe",no a ked uz to má viac stavy,cize sa to viac podobá na polievku a servíruje sa to kazdemu zvlast do taniera ako jedlo,tak tomu hned povedia "manti yemeği" čize "jedlo z manti" :-) No ale niektore slová,alebo pojmy sa fakt nedaju preložit z jednej reci do druhej,niekedy to vobec nepasuje :-) Takze som aj ja potom uznala,ze to necham po slovensky nabuduce tiez len ako "manti" :-)
45678
@Cesminaz , manti ,ne- manti dnes boli u nás na obed a chutili veľmi.Pozdrav a poďakovanie za recept,s prianím príjemného víkendu :-) posielam.
cesminaz
@45678 (27.1.2018 13:53)

:-))) presne ako vravíš,tak či onak,hlavné je že chutilo ;-) Dakujem za dobrú správu a taktiez zelam pekny zvysok víkendu!