Plnené cestoviny

Mantı yemeği / Mantı jeméji (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Velmi chutné jedlo s Mantı-tureckými mäsovými pirôžkami :-)

6-7
porcií

Suroviny

Postup

  1. Najprv si z múky, vajca, soli a vody vypracujeme polomäkké cesto, ktoré pomocou múky ešte vymiesime do bochníka. Bochník zakryjeme utierkou a necháme 20-25 minút postáť.
  2. Zatial si pripravíme plnku. Do misky dáme mäso, na jemnučko nakrájanú cibulu, nastrúhame 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie podla chuti,sol a 1kl kumin mletý (rímska rasca). Celé poriadne premiešame.
  3. Bochníček poriadne pomúčime, rozťapkáme rukami a následne ho vyválkame na 1mm. Kolieskom na pizzu pokrájame cesto na kocky cca 4x4 cm.Na každú kocku dáme guličky mäsa a napokon urobíme maličké trojuholníčky, ktorým kraje dobre stlačíme.
  4. Z tejto dávky mi vyšlo tolkoto mantı,ako je na fotke :-) Ak chcete môžte urobiť aj malilinké batôžteky, ako mám pri druhom recepte, ale teraz som sa nechcela tolko babrať :-)
  5. Kedže toto množstvo je na jedenkrát vela, zvyknem to rozdeliť na polovicu. Jednu uvarím a druhú takto s táckou dám do mrazáku a ked zmrzne, tak preložím mantı do sáčku. No a nabudúce len vyberiem pohodlne rovno z mrazáku ;-) Z jednej tácky uvaríte jedlo pre 6-7 ludí.
  6. Do hrnca dáme 2-2,5L vody a necháme ju zovreť. Do vriacej vody nakladieme mantı a od vtedy ako vyplávali na povrch a od bodu varu,ich necháme variť 15minút..
  7. Medzitým,ako sa mantı varí,si na troche oleja popražíme 1pl paradajkovej salçe (pasty) a za 1kl biber salça (paprikovej pasty) asi 2-3 minútky za občasného miešania. Takto popražené pridáme po tých 15-ich minutách k mantı do hrnca a varíme takto spolu ešte zo 10-15 minut. Pre chuť pridáme pri varení ešte aj 50 g masla 82%.
  8. Hotové jedlo ;-)
  9. Už len pripravíme biely jogurt, do ktorého nastrúhame podla chuti cesnak a osolíme. Dalej si do jedného hrnčeka dáme olej, kúsoček masla a popečieme na ňom mätu. Na strednom ohni,stačí len do vtedy kým olej nechytí zelenú farbu.
  10. V tanieri si podla chuti dáme jogurt a polejeme ho opečenou mätou. Je to velmi chutné a oblúbené jedlo. Ako príloha k nemu, sa je väčšinou múčne jedlo, ako börek, poača, gömbe atd. Kto čo má rád, alebo čo mu pasuje :-) Podla chuti si ho môžte ešte posypať Isotom a Sumakom. Prajem dobrú chuť.
  11. :-)