Makovník s citrónovou penou

Martin Hoferica
zástupca šéfkuchára Wellness hotela Diplomat**** v Rajeckých Tepliciach, 4. apríla 2017
Makovník s citrónovou penou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
40 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

380 g
150 ml
1 ks
40 g
20 g
270 ml
230 g
100 g
20 g
100 g
60 g
1 ks
5 g
80 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z trošky mlieka, múky, cukru a droždia si pripravíme kvások. Hotový kvások zmiešame s preosiatou hladkou múkou, citrónovou kôrou, olejom a vajíčkom, pridáme štipku soli a ručne dôkladne vypracujeme cesto.

  2. 2

    Vypracované cesto poprášime múkou a prikryjeme utierkou, odložíme na teplé miesto na 30 minút, musí byť dostatočne vykysnuté. Na plnku mlieko privedieme do varu, do mlieka vysypeme mak, a tým ho sparíme, pridáme práškový a vanilkový cukor, maslo, odstavíme a necháme vychladiť. Vykysnuté cesto zľahka vyvaľkáme na obdĺžnik, rovnomerne rozotrieme makovú zmes, zatočíme a natrieme olejom.

  3. 3

    Cesto ešte poprepichujeme vidličkou a dáme piecť do rúry rozohriatej na 180 °C asi 20 minút. Citrónovú penu pripravíme z odšťaveného citróna a lecitínu našľahaním ponorným mixérom. Maliny prevaríme s práškovým cukrom, zredukujeme vodu a dáme do stroja na sorbety. Ak nie je poruke stroj, dáme do antikorovej misky a vložíme do mrazničky, každú polhodinu premiešame.

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha