Makovník s citrónovou penou
zástupca šéfkuchára Wellness hotela Diplomat**** v Rajeckých Tepliciach, 4. apríla 2017
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Z trošky mlieka, múky, cukru a droždia si pripravíme kvások. Hotový kvások zmiešame s preosiatou hladkou múkou, citrónovou kôrou, olejom a vajíčkom, pridáme štipku soli a ručne dôkladne vypracujeme cesto.
- 2
Vypracované cesto poprášime múkou a prikryjeme utierkou, odložíme na teplé miesto na 30 minút, musí byť dostatočne vykysnuté. Na plnku mlieko privedieme do varu, do mlieka vysypeme mak, a tým ho sparíme, pridáme práškový a vanilkový cukor, maslo, odstavíme a necháme vychladiť. Vykysnuté cesto zľahka vyvaľkáme na obdĺžnik, rovnomerne rozotrieme makovú zmes, zatočíme a natrieme olejom.
- 3
Cesto ešte poprepichujeme vidličkou a dáme piecť do rúry rozohriatej na 180 °C asi 20 minút. Citrónovú penu pripravíme z odšťaveného citróna a lecitínu našľahaním ponorným mixérom. Maliny prevaríme s práškovým cukrom, zredukujeme vodu a dáme do stroja na sorbety. Ak nie je poruke stroj, dáme do antikorovej misky a vložíme do mrazničky, každú polhodinu premiešame.
Tiež makovník:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu