Makovník
Katarína Lešková
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 3. februára 2021
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 3. februára 2021
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
35 minút
na 180 °C
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
125 g |
|
250 ml |
|
20 g |
|
7 g |
|
štipka |
|
Plnka: | |
500 g mletý |
|
400 g |
|
200 g rozpustené |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
|
Postup
-
1
K vlažnému mlieku primiešame cukor, sušené droždie a lyžičku múky, necháme 15 minút postáť kým vzíde kvások. Zvyšné ingrediencie na cesto zmiešame v miske, prilejeme kvások a vymiesime hladké cesto. Necháme 2 hodiny nakysnúť, kým cesto nezdvojnásobí objem.
- 2
Vykysnuté cesto vyvaľkáme, posypeme makom zmiešaným s cukrom a polejeme rozpusteným maslom. Zavinieme a potrieme vajcom rozmiešaným s mliekom. Záviny položíme na plech a necháme podkysnúť asi 15 minút.
- 3
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch zhruba 35 minút.
Tiež makový závin:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu