Makový závin
Makový závin

Makovník

Katarína Lešková
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 3. februára 2021
Makovník
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
125 g
250 ml
20 g
7 g
štipka
Plnka:
500 g mletý
400 g
200 g rozpustené
Na potretie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    K vlažnému mlieku primiešame cukor, sušené droždie a lyžičku múky, necháme 15 minút postáť kým vzíde kvások. Zvyšné ingrediencie na cesto zmiešame v miske, prilejeme kvások a vymiesime hladké cesto. Necháme 2 hodiny nakysnúť, kým cesto nezdvojnásobí objem.

  2. 2

    Vykysnuté cesto vyvaľkáme, posypeme makom zmiešaným s cukrom a polejeme rozpusteným maslom. Zavinieme a potrieme vajcom rozmiešaným s mliekom. Záviny položíme na plech a necháme podkysnúť asi 15 minút.

  3. 3

    Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch zhruba 35 minút.

Diskusia k receptu

paploska
Vyskúšala som tento makovník, ubrala cukru ale aj tak je neuveriteľne sladký. Nabudúce dám 50% cukru a tiež uberiem maku.