Makovník
Makovník s citrónovou penou
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
40 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup- Z trošky mlieka, múky, cukru a droždia si pripravíme kvások. Hotový kvások
zmiešame s preosiatou hladkou múkou, citrónovou kôrou, olejom a vajíčkom,
pridáme štipku soli a ručne dôkladne vypracujeme cesto.
- Vypracované cesto poprášime múkou a prikryjeme utierkou, odložíme
na teplé miesto na 30 minút, musí byť dostatočne vykysnuté.
Na plnku mlieko privedieme do varu, do mlieka vysypeme mak, a tým
ho sparíme, pridáme práškový a vanilkový cukor, maslo, odstavíme a necháme vychladiť.
Vykysnuté cesto zľahka vyvaľkáme na obdĺžnik, rovnomerne rozotrieme
makovú zmes, zatočíme a natrieme olejom.
- Cesto ešte poprepichujeme vidličkou a dáme piecť do rúry rozohriatej
na 180 °C asi 20 minút. Citrónovú penu pripravíme z odšťaveného
citróna a lecitínu našľahaním ponorným mixérom. Maliny prevaríme s práškovým cukrom, zredukujeme vodu
a dáme do stroja na sorbety. Ak nie je poruke stroj, dáme do antikorovej
misky a vložíme do mrazničky, každú polhodinu premiešame.
|