Pečený losos
Pečený losos

Losos so zeleninou, s koriandrovým pestom a ryžovým koláčikom

Michaela Pinkavová
kuchárka hotela Mamas**** v Bratislave, 26. apríla 2018
Losos so zeleninou, s koriandrovým pestom a ryžovým koláčikom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
65 minút
príprava

Suroviny

600 g
podľa potreby
Zelenina:
3 ks väčšie
2 ks
150 g
100 g
100 ml
Koriandrové pesto:
20 g
30 g
50 g
Ryžové koláčiky:
200 g
z 1 citróna




Postup

  1. 1

    Filety lososa osušíme. Rozohrejeme panvicu s olejom. Kožu lososa pomúčime a druhú stranu osolíme. Lososa položíme na rozpálenú panvicu kožou nadol. Pečieme zhruba 5 minút na miernom ohni. Potom ho dáme na plech kožou hore a dopekáme 10 – 12 minút pri 180 °C.

  2. 2

    Zelenina: Zeleninu očistíme a umyjeme. Z mrkvy a cukety nastrúhame pomocou škrabky na zemiaky pásiky pozdĺž celej zeleniny. Hrášok a klíčky umyjeme. Mrkvu, cuketu, hrášok a klíčky opražíme na oleji a podlejeme teriyaki omáčkou.

  3. 3

    Koriandrové pesto: Píniové oriešky prehrejeme na panvici, aby sa uvoľnili oleje v orieškoch. Oriešky nesmú zhorieť, majú mať jemne zlatistú farbu, potom ich odložíme z panvice vychladnúť. Do vyššej nádoby dáme olivový olej, pridáme koriander aj so stopkami a mixujeme. Pridáme parmezán a vychladnuté oriešky, ktoré jemne mixujeme do zmesi. Podľa chuti dosolíme a dokoreníme.

  4. 4

    Ryžové koláčiky: Ryžu uvaríme podľa návodu. Do uvarenej ryže nastrúhame kôru z 1 citróna. Ryžu pomocou formičky vytvarujeme do ľubovoľného tvaru a vypražíme dozlatista.

  5. 5

    Lososa podávame na opraženej zelenine s teriyaki omáčkou a ryžovým koláčikom. Steak z lososa prelievame koriandrovým pestom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia