Liptovské švábovníky fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 9. februára 2016
Liptovské švábovníky (fotorecept)
Foto: tiginko

Toto je jeden z našich rodinných kuchynských klenotov. Dobrota od otcových predkov z Liptova, ktorou nás naša česká mama vždy veľmi potešila. Recept som márne hľadala po jej predčasnom odchode z tohto sveta a ten čo som dostala od inej príbuznej nebol ten "naj". Skúšala som teda sama, až sa kým sa mi nepodarili na výbornú. Týmto ťa srdečne a s láskou pozdravujem tam hore, starká. A zanechávam na Vareche recept pre ďalších tvojich potomkov

16
porcií
70 minút
príprava
25 minút
na 200-220 °C

Suroviny

500 g
250 ml
1 PL
100 ml
1 zarovnaná ČL
1 štipka
20 g
Plnka:
400 g
400 g
150 g
2 ks
1 zarovnaná ČL
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vopred uvaríme zemiaky v šupke, vychladnuté ošúpeme a postrúhame, alebo prelisujeme/pretlačíme. Pokrájanú slaninu popražíme, pridáme pokrájanú cibuľu a spolu opražíme do zlata.

    Liptovské švábovníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prebytočný tuk precedíme (výborne sa hodí pod praženicu) a zmiešame so zemiakmi, bryndzou, troškou soli a korením. So soľou vzhľadom na slaninu a bryndzu opatrne!

    Liptovské švábovníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si urobíme kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia (cca 15-20min v teple). Pridáme ho do múky (ja som tentoraz skombinovala špaldovú hladkú s klasickou hladkou 2:1, takže som pridala trochu mlieka naviac, cca 50 ml), spolu s masťou/olejom a soľou. Na doske vypracujeme cesto, stačí pár minút. Vložíme do misy, prikryjeme utierkou a necháme v uzavretej rúre vyhriatej na 50° cca 45 minút vykysnúť.

    Liptovské švábovníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto, s ktorým sa výborne pracuje a nelepí, rozdelíme na 16 kúskov. Urobíme z nich malé buchtičky, ktoré necháme cca 15 minút podkysnúť.

    Liptovské švábovníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plnku rozdelíme na 16 rovnakých častí (rozdelila som ju na polovice a každú ešte na 8 dielov)

    Liptovské švábovníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Každú buchtičku trochu rozvaľkáme alebo rukou roztlačíme na placku, do ktorej zabalíme 1/16 plnky.

    Liptovské švábovníky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zabalíme

    Liptovské švábovníky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Otočíme a zľahka rozvaľkáme na placku s priemerom cca 13 cm a s hrúbkou cca 0,5 cm. Poukladáme na plech vymastený masťou.

    Liptovské švábovníky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Každú placku pomastíme a pečieme v elektrickej rúre vyhriatej na 220° (v teplovzdušnej na 200°) 15 minút z jednej strany a 10 minút z druhej. Výborné sú samotné alebo ako príloha k polievkam.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Ja som sa narodila v Žiline, časť života som prežila v BB, časť v Rakúsku a Nemecku. Ale som z 3/4 Liptáčka po rodičoch, a to sa akosi nedá zabudnúť. Keď prídem na liptovskú stranu, tak sa tam cítim ako doma, všetko je mi blízke, známe....aj tie švábovníky, aj švábočka, taká dobrá, čo mal strýc v pivnici by stačila, s bryndzou zo súdka a teplým mliečkom. Juj či som sa rozpísala. Krásny recept, 5 hviezd, a KK, a raz sa spučím a upečiem ich, aby ste všetci vedeli!!!!!!§