Foto: tiginko
Toto je jeden z našich rodinných kuchynských klenotov. Dobrota od otcových predkov z Liptova, ktorou nás naša česká mama vždy veľmi potešila. Recept som Zobraziť celý popisToto je jeden z našich rodinných kuchynských klenotov. Dobrota od otcových predkov z Liptova, ktorou nás naša česká mama vždy veľmi potešila. Recept som márne hľadala po jej predčasnom odchode z tohto sveta a ten čo som dostala od inej príbuznej nebol ten "naj". Skúšala som teda sama, až sa kým sa mi nepodarili na výbornú. Týmto ťa srdečne a s láskou pozdravujem tam hore, starká. A zanechávam na Vareche recept pre ďalších tvojich potomkov
porcií
príprava
na 200-220 °C
Suroviny
500 g |
|
250 ml |
|
1 PL |
|
100 ml |
|
1 zarovnaná ČL |
|
1 štipka |
|
20 g |
|
Plnka: | |
400 g |
|
400 g |
|
150 g |
|
2 ks |
|
1 zarovnaná ČL |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Vopred uvaríme zemiaky v šupke, vychladnuté ošúpeme a postrúhame, alebo prelisujeme/pretlačíme. Pokrájanú slaninu popražíme, pridáme pokrájanú cibuľu a spolu opražíme do zlata.
-
2
Prebytočný tuk precedíme (výborne sa hodí pod praženicu) a zmiešame so zemiakmi, bryndzou, troškou soli a korením. So soľou vzhľadom na slaninu a bryndzu opatrne!
-
3
Medzitým si urobíme kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia (cca 15-20min v teple). Pridáme ho do múky (ja som tentoraz skombinovala špaldovú hladkú s klasickou hladkou 2:1, takže som pridala trochu mlieka naviac, cca 50 ml), spolu s masťou/olejom a soľou. Na doske vypracujeme cesto, stačí pár minút. Vložíme do misy, prikryjeme utierkou a necháme v uzavretej rúre vyhriatej na 50° cca 45 minút vykysnúť.
-
4
Cesto, s ktorým sa výborne pracuje a nelepí, rozdelíme na 16 kúskov. Urobíme z nich malé buchtičky, ktoré necháme cca 15 minút podkysnúť.
-
5
Plnku rozdelíme na 16 rovnakých častí (rozdelila som ju na polovice a každú ešte na 8 dielov)
-
6
Každú buchtičku trochu rozvaľkáme alebo rukou roztlačíme na placku, do ktorej zabalíme 1/16 plnky.
-
7
Zabalíme
-
8
Otočíme a zľahka rozvaľkáme na placku s priemerom cca 13 cm a s hrúbkou cca 0,5 cm. Poukladáme na plech vymastený masťou.
-
9
Každú placku pomastíme a pečieme v elektrickej rúre vyhriatej na 220° (v teplovzdušnej na 200°) 15 minút z jednej strany a 10 minút z druhej. Výborné sú samotné alebo ako príloha k polievkam.
podobne - rozdiel je len v tom, že ja urobím z podobného množstva cesta len dva posúchy, ktoré po upečení nakrájam. Do plnky pridávam pažítku. Nabudúce sa prekonám a upečiem podľa Teba -16 malých posúšikov aj s pridaním špaldovej múky. Vďaka za recept.
P.S.: ale ponuknut by som sa dala :-)
@afataga šubleru nepotrebuješ, tie kolečká sa akosi veľmi ľahko urobia samé a ani sa netrhajú :-) A tie rozmery som odmerala len pre istú predstavu, pár mm hore-dole
@martamm u nás sa vždy jedli na večeru, samostatne, povedzme s čajom. Naozaj k nim človek nepotrebuje nič iné, lebo sú sýte a chuťovo výborné. Ale dajú sa jesť aj ako príloha napríklad ku kyslým polievkam, druhý chod je už zbytočný
@tonicka53 možno je to trochu zavádzajúce, ale chcela som tým povedať, že buď použiješ 1 lyžicu masti (podotýkam poriadne kopcovitú), alebo 100ml oleja
a este, nie kazdy ma azbestovy zaludok, tak sa pripravte na muky kym to vychladne, ja som nevydrzala :-)))
@elena45 ďakujem za poklonu, @dormella tiež. Alenka kľudne stránku menuj, neviem čo si tým PRA myslela a zaujíma ma to...
@ivankaj to sa naozaj teším. Nie všetky rodiny si odovzdávajú rovnaké recepty, aj keď pochádzajú z toho istého kraja. Určite aj kapustnicu robíme úplne odlišnú a pritom ju doniesol môj "liptovský" otec do našej rodiny. Inak naša rodina je z Partizánskej (pôvodne Nemeckej) Ľupče
A tiež by bol problém, čo už je prastaré a čo ešte nie. Kašli na to, to bolo len také nutkanie ten recept zvýrazniť, že je proste prastarý a skvelý zároveň.
Aj bez inovácie, ibaže by tou inováciou bola elektrická rúra a nie pec.
Svět je malý a já už i zapoměla, že ho tady mám :-D
Náhodou vyzrejú dobre aj dole hlavou, ako potom musia vyzerať keď sú "normálne" :-)
.
som veľmi rada, že sa dajú urobiť aj z bezlepkovej múky, škoda, že ten link sa nedá otvoriť.
no nádhera, máš ich tuším krajšie než ja. Som veľmi rada, že chutili, veď komu by aj nie...
Veru moja mama tiež niekedy využila zvyšky so zemiakovej kaše @zuzanka Teším sa, že švábovníky chutia aj u vás, ďakujem za odozvu a peknú fotku, potešila si ma :-)