Osúšky od babičky Helenky fotorecept

remcula - fotkaremcula, 20. marca 2011
Osúšky od babičky Helenky (fotorecept)
Foto: remcula

Tady ty takzvané koláče s bramborami nám dělávala manželova maminka ze Strečna. Moje děti je milovaly a zároveň strečňanskou babičku. Nikdy se mi Zobraziť celý popis Tady ty takzvané koláče s bramborami nám dělávala manželova maminka ze Strečna. Moje děti je milovaly a zároveň strečňanskou babičku. Nikdy se mi asi nepovedly, jako jí, ale i tak je to oblíbená pochoutka mých dospělých dětí a vlastně i vnoučat. Babička už není mezi námi, ale její recept spolu se vzpomínkou na ni zůstane navždy....

18 kusů
porcií
20 min minút
na 220 st. °C

Suroviny

250 ml
500g
150ml
špetka
špetka
půl kostky
cca 500g
asi 100g
a větší
na potření a pod cibuli
asi jeden hrnek, ale podle libosti




Postup

  1. 1

    Z mouky, mléka, oleje, soli, cukru a droží si vypracujeme hladké těsto. Tohle je vynikající, nelepí se, ale klidně je můžete udělat i z polohrubé mouky, podle zvyku. Těsto si můžeme udělat v pekárně, pokud ji vlastníme, nebo ručně a necháme je tak hodinu kynout.

    Osúšky od babičky Helenky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z těsta utrhujeme kousky, které zploštíme a na ně dáme pomačkané brambory s cibulí, slaninou a škvarkami..

    Osúšky od babičky Helenky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Těsto uzavřeme, jako klasickou buchtu...

    Osúšky od babičky Helenky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a dáme na pekáč vymazaný sádlem a rukou zploštíme.

    Osúšky od babičky Helenky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečeme dorůžova a ještě jednou potřeme sádlem a snažíme se je nejíst ještě horké, aby nám nebylo špatně!! :-))

    Osúšky od babičky Helenky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zapoměla jsem přidat uvařené a pomačkané brambory s cibulkou, slaninou a škvarkami. Omlouvám se všem slovenským kolegyním, pokud výraz "osúšky" není správně, popřípadě opravím, ale moje tchýně jim tak říkala. Těsto také můžete v nouzi klidně plnit pouze mačkanými bramborami s cibulí.

    Osúšky od babičky Helenky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

alzbetka2
Receptík si ukladám, len prosím, cibuľa tam ide surová, alebo upražená so slaninkou? Ak dobre vidím, škvarky sú nepomleté:)
alexola
mňam, vyskúšame asi aj kvôli obrázku pri bode 5. :)))
marcy
nám to babka robievala,ale bol toho plný plech ako pizza...tenké cesto ...po upečení sa nakrájali kosoštvorce,pocukrované sa ukladali do vajlinga :-))....zacnelo sa mi zároveň,stislo mi srdce :(...každopádne ďakujem
marcy
druhá varianta bola s udusenou sladkou kapustou jemne ochutenou peprom :-)
jarca
Toto je bezkonkurencna mnamka. ukladam si do KK.
remcula
@alzbetka2 omlouvám se, osmažená cibule na sádle spolu s anglickou. Škvarky jsem nepomlela. Jsou skvělé i celé.
jarunka
No tak toto musim vyskusat. Zda sa to byt velmi dobre.
babinka
tak to by som aj ja chcela vediet, lebo nieco, co sa troskulinku na skvarky podoba je vypecene konce a odrezky zo slaniny, ci predavaju v tych obchodoch, kde to uz maju vzorovo na tenko nakrajane.. a z toho urobim skvarocky mrnave a trocha masti...Skvarky akurat na chlebik ci a halusky, ziadne chrumkavo - makke, a aspon centimetrove :(
13juli
Pekne vyzeraju a narobila si mi chutky na ne, ukladam KK
garanco
@remcula , opäť raz vynikajúci recept, určite vyskúšam!
@marcy , to slovko "vajling" ma vrátilo mnoho rokov späť- používala ho moja mama.
ancicka
Sú pekné,ale ako spomínala @ marci,u nás sa tak isto robia na celý plech ,presne ako to popisuje a voláme ich ,,beľuše".Neviem či aj oni tak volajú,ale sme z jedného kraja ,tak asi ano.
remcula
Tak abych nějak odpověděla..@mamatata2 , těsto se nechává vykynout, já ho dělala v pekárně, dopíšu to tam.
@kuchticka , můj syn mi vždycky donese syrové sádlo, prodávají tady i bloky, ale on kupuje takové docela tenké sádlo a dá si s tím práci, že mi to rovnou zbaví kůže, ale právě tady z toho jsou neskutečně dobré, křupavé škvarky. Mám co dělat, abych je nejedla horké. Pak je většinou použiji na pagáče a to se po nich zapráší! :-))
Moc vám všem děkuji za milé komentáře, vůbec by mne nenapadlo, že se vám budou tak líbit. Děkuji...
pivonka
Náhodou som si nedávno hľadala v česko-slovenskom slovníku, ako preložiť správne výraz "placičky", sama ten výraz neprekladám a používam ho. No a našla som "osúšky". Takže všetko v poriadku, nemusíš sa ospravedlňovať. Tvoje osúšky vyzerajú veľmi sľubne, ukladám o KK.
alzbetka2
Tak, vyskúšané a skoro už aj zjedené. Sú výborné napriek tomu, že som nemala škvarky, tak som dala domácu klobásu:))) najbližšie budú so škvarkami...dík za recept.
remcula
@alzbetka2 , vidím, že sis poradila, to je super!! Klidně je možné dát jen brambory s cibulí, když doma nic jiného není a jsou taky dobré. Děkuji za vyzkoušení, jsem moc ráda, že chutnalo!!
abend
Nooo a kde je pôst? Ale pri niečom takomto lákavom aj pôst ide bokom, že Varecháčky. Recept je už v mojej KK a určite bude v mojej rodine často na stole, uf, ale čo spravíme s líniou?
ursula4
ja tiež pochádzam z toho kraja ako tvoja svokra,takže tieto posúšky robievam aj s inými plnkami,napr.zemiaky s bryndzou a kôprom,alebo zemiaky s kyslou kapustou.U nás sú veľmi obľúbené
jody
Jeeeeeeeeeeeeeeeej!!!! Tak kvoli tomuto sa naucim robit aj kysnute cesto!!! Moja Stara mama do nich davala napln z popucenych zemiakov, mleteho cierneho korenia a kopru. Vtedy sa volali zemiakove osuchy alebo posuchy. Alebo z udusenej sladkej kapusty a vtedy sa volali Kapustniky. :-) A spolocny nazov pre toto jedlo s akoukolkvek naplnou bol Plnene posuchy. :-)))
remcula
@jody , kynuté těsto není žádná věda, fakt ne. To už jsem dělala jako malá, ale je fakt, že každému to nejde. pekárnu nemáš? Je to docela fuška:-)) Tchýně to dělala rukou a to těsto bylo jak hedvábí. Musím to vyzkoušet s tím koprem, normmálně jste mne navnadili! :-))
babav
V podstate su to vlastne velke ,chutne ,zemiakove pirohy;-)
Ukladam si tvoj recept@remcula ,paci sa mi.Moja mama
robievala posuchy"kapustniky" , ako spomina @jody ,
na sladko .Tie tvoje zemiakovo-cibulovo- oskvarkove sa mi
velmi pozdavaju,vdaka za recept!
ursula4
@remcula ,ja tie plnky do posúškov robím tak isto ako ty:uvarené ,popučené zemiaky a do nich pridám buď bryndzu a kôpor,alebo na jemno nakrájanú surovú kyslú kapustu.Vyskúšaj a daj vedieť ako chutili
garanco
Janka, včera som ich urobila /ale na celom plechu - mala som málo času/, boli vynikajúce!!! Podľa Tvojej rady som sa snažila nejesť ich horúce- treba na to pevnú vôľu, ale keď sa nimi napcháš do prasknutia, tiež Ti je ťažko na žalúdku :-))(
modrykamen
Už som sa potešil, že netreba dať cesto nakysnúť, lebo to trvá dlho. Ale čo už, recept je to vynikajúci, pripomína staré matere, tie nechodili do práce, času mali na vypekanie dosť. A v podstate všetky koláče robili z kysnutého cesta, piškótové cestá nepraktizovali.
marcy
aj zemiaková náplň s majoránkou sa skvelo hodila :))) naše návštevy docenia tieto jednoduché,overené ,ale SKVELÉ neošidené recepty...palec hore :))
jurovic6
jedno z mojich oblubenych jedal...robime ich trochu inac a volame ich "Zemiakove posuchy" niekedy robime aj bez zemiakov ale s kyslou kapustou recept na ne mam od mojej pra,pra babky :)
modrykamen
Recept našich starých materí a koľko ľudí sa na to chytilo. Pomaly zabúdame na to staré, ale dobré a keď sa na jarmokoch objaví niečo podobné, tak sú pred stánkom obrovské rady. Nechcelo sa nám babrať s kysnutým cestom,ale teraz keď existujú domáce pekárničky....
remcula
@modrykamen , máš úplnou pravdu. Kdysi jsme s kamarádkami venčily vždycky večer psy a musela jsem jim všem vzít a olizovaly se:-)
tiginko
so zemiakovo-bryndzovou plnkou s opraženou cibuľkou moje milované liptovské švábovníky!
remcula
@tiginko , tak braborovo-brynzovou náplň zkusím!! Díky a ten název je kouzelný!!:-))
tiginko
len aby nedošlo k omylu @remcula , to nie je odvodené od švábov, ale od švábky, čo sú zemiaky v liptovskom nárečí :-) :-)
stacy77777
@remcula - tiež takéto "bochánky" robievam,ale s kyslou kapustou,škvarkami a údeným mäsom a tiež pri tom spomínam na tých,ktorí už medzi nami nie sú....super jedlo,určite skúsim aj so zemiačkami,máš ich krásne
renica
Skusala som tento recept minuly tyzden a je uzasny :) len ja som nemala doma oskvarky,tak som do plnky dala bryndzu,co mi zostala z bryndzovych halusiek a bolo to tiez vyborne :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia