Liptovské švábovníky (fotorecept)

Autor receptu: tiginko

Toto je jeden z našich rodinných kuchynských klenotov. Dobrota od otcových predkov z Liptova, ktorou nás naša česká mama vždy veľmi potešila. Recept som márne hľadala po jej predčasnom odchode z tohto sveta a ten čo som dostala od inej príbuznej nebol ten "naj". Skúšala som teda sama, až sa kým sa mi nepodarili na výbornú. Týmto ťa srdečne a s láskou pozdravujem tam hore, starká. A zanechávam na Vareche recept pre ďalších tvojich potomkov

16
porcií
70 minút
príprava
25 minút
na 200-220 °C

Suroviny

Postup

  1. Vopred uvaríme zemiaky v šupke, vychladnuté ošúpeme a postrúhame, alebo prelisujeme/pretlačíme. Pokrájanú slaninu popražíme, pridáme pokrájanú cibuľu a spolu opražíme do zlata.
  2. Prebytočný tuk precedíme (výborne sa hodí pod praženicu) a zmiešame so zemiakmi, bryndzou, troškou soli a korením. So soľou vzhľadom na slaninu a bryndzu opatrne!
  3. Medzitým si urobíme kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia (cca 15-20min v teple). Pridáme ho do múky (ja som tentoraz skombinovala špaldovú hladkú s klasickou hladkou 2:1, takže som pridala trochu mlieka naviac, cca 50 ml), spolu s masťou/olejom a soľou. Na doske vypracujeme cesto, stačí pár minút. Vložíme do misy, prikryjeme utierkou a necháme v uzavretej rúre vyhriatej na 50° cca 45 minút vykysnúť.
  4. Cesto, s ktorým sa výborne pracuje a nelepí, rozdelíme na 16 kúskov. Urobíme z nich malé buchtičky, ktoré necháme cca 15 minút podkysnúť.
  5. Plnku rozdelíme na 16 rovnakých častí (rozdelila som ju na polovice a každú ešte na 8 dielov)
  6. Každú buchtičku trochu rozvaľkáme alebo rukou roztlačíme na placku, do ktorej zabalíme 1/16 plnky.
  7. Zabalíme
  8. Otočíme a zľahka rozvaľkáme na placku s priemerom cca 13 cm a s hrúbkou cca 0,5 cm. Poukladáme na plech vymastený masťou.
  9. Každú placku pomastíme a pečieme v elektrickej rúre vyhriatej na 220° (v teplovzdušnej na 200°) 15 minút z jednej strany a 10 minút z druhej. Výborné sú samotné alebo ako príloha k polievkam.