Liptovské švábovníky (fotorecept)
Autor receptu: tiginko
Toto je jeden z našich rodinných kuchynských klenotov. Dobrota od otcových predkov z
Liptova, ktorou nás naša česká mama vždy veľmi potešila. Recept som márne hľadala
po jej predčasnom odchode z tohto sveta a ten čo som dostala od inej príbuznej nebol
ten "naj". Skúšala som teda sama, až sa kým sa mi nepodarili na výbornú. Týmto ťa
srdečne a s láskou pozdravujem tam hore, starká. A zanechávam na Vareche recept
pre ďalších tvojich potomkov
16 porcií |
70 minút príprava |
25 minút na 200-220 °C |
Postup
- Vopred uvaríme zemiaky v šupke, vychladnuté ošúpeme a postrúhame, alebo prelisujeme/pretlačíme. Pokrájanú slaninu popražíme, pridáme pokrájanú cibuľu a spolu opražíme do zlata.
- Prebytočný tuk precedíme (výborne sa hodí pod praženicu) a zmiešame so zemiakmi, bryndzou, troškou soli a korením. So soľou vzhľadom na slaninu a bryndzu opatrne!
- Medzitým si urobíme kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia (cca 15-20min v teple). Pridáme ho do múky (ja som tentoraz skombinovala špaldovú hladkú s klasickou hladkou 2:1, takže som pridala trochu mlieka naviac, cca 50 ml), spolu s masťou/olejom a soľou. Na doske vypracujeme cesto, stačí pár minút. Vložíme do misy, prikryjeme utierkou a necháme v uzavretej rúre vyhriatej na 50° cca 45 minút vykysnúť.
- Cesto, s ktorým sa výborne pracuje a nelepí, rozdelíme na 16 kúskov. Urobíme z nich malé buchtičky, ktoré necháme cca 15 minút podkysnúť.
- Plnku rozdelíme na 16 rovnakých častí (rozdelila som ju na polovice a každú ešte na 8 dielov)
- Každú buchtičku trochu rozvaľkáme alebo rukou roztlačíme na placku, do ktorej zabalíme 1/16 plnky.
- Zabalíme
- Otočíme a zľahka rozvaľkáme na placku s priemerom cca 13 cm a s hrúbkou cca 0,5 cm. Poukladáme na plech vymastený masťou.
- Každú placku pomastíme a pečieme v elektrickej rúre vyhriatej na 220° (v teplovzdušnej na 200°) 15 minút z jednej strany a 10 minút z druhej.
Výborné sú samotné alebo ako príloha k polievkam.