Lečo

Lečo na kyslo

Autor receptu: katda

120 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Dôkladne umyjeme (sterilizujeme) zaváraninové fľašky. Mne vyšli dvanásť trojdecových fľašiek. Celkové množstvo leča je cca 3,5 až 3,8 litra.
  2. Očistíme a nakrájame papriku a cibuľu. Papriku na hrubšie pásiky (tenšie ak chceme mať mäkké lečo). Cibuľku nakrájame taktiež na pásiky (cca tak ako papriku).
  3. Paradajku si očistíme a nakrájame na mesiačiky. V prípade, ak vám šupky z paradajky v leči vadia, tak ich predtým ešte zbavíme šupky.
  4. Do dostatočne veľkého hrnca dáme rozohriať 100 ml oleja. Pridáme papriku, ktorú dusíme 5 minút. Neskôr pridáme nakrájanú cibuľu a všetko spolu dusíme ešte 10 minút. Zmes zároveň často miešame, aby neprihorela.
  5. Pridáme nakrájané paradajky. Premiešame a môžeme pridať cukor, soľ, ocot, pretlak a kečup.
  6. Všetko to za častého miešania varíme dokým sa paradajky nerozpadnú (cca 10 až 15 minút).
  7. Naplníme fľašky, uzavrieme a môžeme sterilizovať. Sterilizujeme 20 minút, preto by bolo vhodnejšie mať lečo viac chrumkavé, aby sa úplne nerozvarilo.