Ľahká polievka so sladkými zemiakmi fotorecept
Na bataty v našej kuchyni ma nalákal môj švagor Laci Maci. Výborne vraj pôsobia na kvalitu zraku a pomáhajú proti ateroskleróze, cholesterolu, mŕtvici, nespavosti Zobraziť celý popisNa bataty v našej kuchyni ma nalákal môj švagor Laci Maci. Výborne vraj pôsobia na kvalitu zraku a pomáhajú proti ateroskleróze, cholesterolu, mŕtvici, nespavosti a depresii. Asi má pravdu. Je o päť rokov starší ako ja a navyše lekár s vyše 50-ročnou praxou. Tak komu by som mal veriť, ak nie jemu. Začal som s v rúre pečenými aj so šupkou. Neskôr som susedovie deťom urobil zemiakovú kaši s guličkami batatov a dnes som s nimi urobil našu zemiakovú polievku. Feferókový „silný Pišta“ pomôže i gurmánom.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 120 g prerastená |
|
| 1 ks stredne veľká |
|
| 1 ks (zelenobiela časť 120-150 mm) |
|
| 3 strúčiky |
|
| 2-3 PL |
|
| 250 ml |
|
| 250 g biele alebo hnedé (crimini) |
|
| 2-3 KL |
|
| podľa chuti |
|
| 2-3 ks |
|
| 240-250 ml (zelerová a petržlenová) |
|
| 2÷3 KL |
|
| podľa chuti |
|
| 2 KL |
|
| 1 KL |
|
| podľa potreby (alebo zeleninový či mäsový vývar) |
|
| Koreniny do drôteného košíčka: | |
| 2-3 ks |
|
| 7-8 ks |
|
| 3-5 ks |
|
| 2-3 KL |
|
| 120-150 g |
|
Postup
-
1
Surovinová zostava s koreninami v drôtenom košíku („vajíčku“).
-
2
Do hrnca s pokrájanou vyškvarenou slaninou som vložil pokrájaný kúsok póru, tenké plátky cesnaku, pokrájanú cibuľu a keďže tuku bolo podľa mňa málo, tak aj kúsok masla.
-
3
Po krátkom orestovaní nasledoval hrnček sušených hríbov a po zmiešaní aj
-
4
plátky šampiňónov.
-
5
Všetko som posypal kopcovitou PL detskej krupice, soľou a hrnčekom pokrájaných lístočkov petržlenovej a zelerovej vňate.
-
6
Po premiešaní a krátkom orestovaní nasledovali olúpané a pokrájané bataty.
-
7
Posypal som sladkou mletou paprikou, čerstvo mletým čiernym korením, polievkovým korením Nahrin a sušeným tymianom (lebo som nemal majorán). Sladkosť polievky je možné korigovať 2-3 KL štipľavého krému Harissa alebo domácim feferókovým „silným Piťom“.
-
8
Po opätovnom premiešaní som kompletnú zostavu zalial horúcou vodou (kto rád, môže použiť bársaký vývar) a vložil drôtený košík s kuracím orezom, bobkovým listom, sušeným ligurčekom a guličkami čierneho a nového korenia. Priviedol k varu, potom som ohrev hneď znížil na 1/3 a varil dobrú polhodinu.
-
9
A polievku som mohol servírovať posypanú lístkami petržlenu.
-
10
A ostalo aj na druhý raz.









Diskusia k receptu