Batatova polievka

Ľahká polievka so sladkými zemiakmi (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Na bataty v našej kuchyni ma nalákal môj švagor Laci Maci. Výborne vraj pôsobia na kvalitu zraku a pomáhajú proti ateroskleróze, cholesterolu, mŕtvici, nespavosti a depresii.* Asi má pravdu. Je o päť rokov starší ako ja a navyše lekár s vyše 50-ročnou praxou. Tak komu by som mal veriť, ak nie jemu. Začal som s v rúre pečenými aj so šupkou. Neskôr som susedovie deťom urobil zemiakovú kaši s guličkami batatov a dnes som s nimi urobil našu zemiakovú polievku. Feferókový „silný Pišta“ pomôže i gurmánom.

6-8
porcií
15 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Surovinová zostava s koreninami v drôtenom košíku („vajíčku“).
  2. Do hrnca s pokrájanou vyškvarenou slaninou som vložil pokrájaný kúsok póru, tenké plátky cesnaku, pokrájanú cibuľu a keďže tuku bolo podľa mňa málo, tak aj kúsok masla.
  3. Po krátkom orestovaní nasledoval hrnček sušených hríbov a po zmiešaní aj
  4. plátky šampiňónov.
  5. Všetko som posypal kopcovitou PL detskej krupice, soľou a hrnčekom pokrájaných lístočkov petržlenovej a zelerovej vňate.
  6. Po premiešaní a krátkom orestovaní nasledovali olúpané a pokrájané bataty.
  7. Posypal som sladkou mletou paprikou, čerstvo mletým čiernym korením, polievkovým korením Nahrin a sušeným tymianom (lebo som nemal majorán). Sladkosť polievky je možné korigovať 2-3 KL štipľavého krému Harissa alebo domácim feferókovým „silným Piťom“.
  8. Po opätovnom premiešaní som kompletnú zostavu zalial horúcou vodou (kto rád, môže použiť bársaký vývar) a vložil drôtený košík s kuracím orezom, bobkovým listom, sušeným ligurčekom a guličkami čierneho a nového korenia. Priviedol k varu, potom som ohrev hneď znížil na 1/3 a varil dobrú polhodinu.
  9. A polievku som mohol servírovať posypanú lístkami petržlenu.
  10. A ostalo aj na druhý raz.