Batatova polievka
Ľahká polievka so sladkými zemiakmi (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Na bataty v našej kuchyni ma nalákal môj švagor Laci Maci. Výborne vraj pôsobia na kvalitu zraku a pomáhajú proti
ateroskleróze, cholesterolu, mŕtvici, nespavosti a depresii.* Asi má pravdu. Je o päť rokov starší ako ja a navyše lekár s vyše 50-ročnou praxou. Tak komu by som mal veriť, ak nie jemu. Začal som s v rúre pečenými aj so šupkou. Neskôr som susedovie deťom
urobil zemiakovú kaši s guličkami batatov a dnes som s nimi urobil našu zemiakovú polievku. Feferókový „silný Pišta“ pomôže
i gurmánom.
6-8 porcií |
15 minút príprava |
35-45 minút tepelná úprava |
Postup
- Surovinová zostava s koreninami v drôtenom košíku („vajíčku“).
- Do hrnca s pokrájanou vyškvarenou slaninou som vložil pokrájaný kúsok póru, tenké plátky cesnaku, pokrájanú cibuľu a keďže tuku bolo podľa mňa málo, tak aj kúsok masla.
- Po krátkom orestovaní nasledoval hrnček sušených hríbov a po zmiešaní aj
- plátky šampiňónov.
- Všetko som posypal kopcovitou PL detskej krupice, soľou a hrnčekom pokrájaných lístočkov petržlenovej a zelerovej vňate.
- Po premiešaní a krátkom orestovaní nasledovali olúpané a pokrájané bataty.
- Posypal som sladkou mletou paprikou, čerstvo mletým čiernym korením, polievkovým korením Nahrin a sušeným tymianom (lebo som nemal majorán). Sladkosť polievky je možné korigovať 2-3 KL štipľavého krému Harissa alebo domácim feferókovým „silným Piťom“.
- Po opätovnom premiešaní som kompletnú zostavu zalial horúcou vodou (kto rád, môže použiť bársaký vývar) a vložil drôtený košík s kuracím orezom, bobkovým listom, sušeným ligurčekom a guličkami čierneho a nového korenia. Priviedol k varu, potom som ohrev hneď znížil na 1/3 a varil dobrú polhodinu.
- A polievku som mohol servírovať posypanú lístkami petržlenu.
- A ostalo aj na druhý raz.