Jablkový koláč
Jablkový koláč

Kysnutý jablkový koláč s jahodovým nádychom fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 13. októbra 2021
Kysnutý jablkový koláč s jahodovým nádychom (fotorecept)
Foto: cesminaz

Trocha iný spôsob prípravy kysnutého koláča, ktorý určite neoľutujete. Mäkučké cesto so šťavnatými jablkami v kombinácii s jahodovým pudingom. Vrelo odporúčam, je úžasný!
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/10/kysnuty-jablkovy-kolac-s-jahodovym.html?m=1

35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
100 g
cca 3,5 dl
1/2 dl
1 ks
21 g čerstvé
1/2 KL
Plnka:
1 kg očistené
1 bal.
2 dl
1 bal.
Na potretie:
1
kúsok




Postup

  1. 1

    Ako prvé si môžeme pripraviť plnku. Jablká očistíme a následne pokrájame na tenučké lupienky. Takto pripravené jablká zakryjeme napríklad tanierom, aby neohnedli dovtedy, kým ich budeme používať, keďže plnku zmiešame neskôr? Ak chcete, tak si jablká môžete očistiť aj medzi kysnutím cesta, ale ja som tak urobila už vopred. Treba očistiť toľko jabĺk, aby ste čistú váhu lupienkov mali 1 kg.

    Kysnutý jablkový koláč s jahodovým nádychom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Následne pridáme vajce, olej a v 2 dl mlieka napučané droždie. Tých zvyšných cca 1,5 dl mlieka pridávame postupne podľa potreby. Vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa už oddeľuje od misky? Napokon pomocou trochy múky cesto ešte krátko vymiesime do tvaru bochníka a necháme cca 35 minút kysnúť.

    Kysnutý jablkový koláč s jahodovým nádychom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tesne predtým ako začneme s nakysnutým cestom pracovať, si zamiešame našu plnku - k jablkám pridáme jahodový pudingový prášok a vanilkový a kryštálový cukor. Nezamiešavajte ju skôr, lebo jablká od cukru len zbytočne vypustia veľa šťavy? Množstvo cukru si môžete dať aj podľa seba, alebo podľa kyslosti jabĺk.

    Kysnutý jablkový koláč s jahodovým nádychom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakysnuté cesto prekrojíme na 2 časti a obe vyvaľkáme na veľkosť plechu. Môj má veľkosť 25x35 cm. Následne jedno vyvaľkané cesto prenesieme na plech s papierom na pečenie.

    Kysnutý jablkový koláč s jahodovým nádychom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na cesto rozložíme rovnomerne jablká a zakryjeme druhým vyvaľkaným cestom. Natrieme vrch rozšľahaným vajcom a dáme piecť do rúry, ktorú sme vopred rozohriali na 180 °C na cca 35 minút. Treba si to pre istotu sledovať.

    Kysnutý jablkový koláč s jahodovým nádychom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A tu je už upečený koláčik ;-) Piekol sa mi 35 minút. Po upečení ho zahorúca natrieme ešte maslom. Koláč necháme poriadne vychladnúť, aby plnka stuhla a dal sa pekne krájať?

    Kysnutý jablkový koláč s jahodovým nádychom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláčik chutí fantasticky, cesto je ľahučké a mäkké :-) Plnka vláčna a úžasnej, jedinečnej chuti. Koláčik je výborný nielen v deň pečenia, ale aj na druhý! Prajem dobrú chuť!

    Kysnutý jablkový koláč s jahodovým nádychom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

haji
Krásná práce, skvělý koláč! Moje hluboká poklona. Brala bych celičký plech, bo jablíčkové, kynuté a ještě s nádychom jahod je podle mojí chutě. Jsi nesmírně šikovná, milá Cesmínko! Krásný víkend k vám!
izabella929
Pamätám si ako dieťa na tento kysnutý jablkový koláč, keď ho piekla babička..ja som ho veru nikdy v tejto podobe neskúšala..možno je na čase..
cesminaz
@haji dakujem krásne za milý komentík , teší ma, že sa koláčik páči :-) Pozdravujem. @Izabelka vdaka za komentík a nahliadnutie :-)
22759_1376754998 - profilový obrázok
ojv
ojv
Velmi dobry a celkovo rychli.
Velmi lahodná kombinácia jabĺk s jahodovym pudingom.
Dakujeme za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia