Foto: marienka44
Vnučka namlela veľa maku na šúľance a tak som sa rozhodla na tieto sviatky ešte upiecť makovník a orechovník. Kysnuté cesto som pripravila s Zobraziť celý popisVnučka namlela veľa maku na šúľance a tak som sa rozhodla na tieto sviatky ešte upiecť makovník a orechovník. Kysnuté cesto som pripravila s omládkom.
na 170-180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
80-100 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
cca 150 ml |
|
120 ml vlažná |
|
2 ks |
|
30 g |
|
1 KL |
|
1/2 KL |
|
z 1/2 citróna |
|
1/2 bal. |
|
Maková plnka: | |
cca 150 g mletý |
|
cca 100 g |
|
1-2 ks nastrúhané |
|
štipka |
|
1/2 bal. |
|
Orechová plnka: | |
cca 150 g mleté |
|
cca 100 g |
|
1/2 bal. |
|
Na potretie: | |
podľa potreby (rozpustené) |
|
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme omládok z vody, droždia, múky a sladenky. Je to vlastne kvások, ale hustejší. Množstvo vody odpovedá 40 % z celkového množstva tekutiny, teda u mňa 100 - 120 ml. V tejto vode metličkou rozmiešame všetko droždie a 1 KL sladenky čiže sladovitu. Dostať kúpiť v obchodoch so zdravou výživou. Sladenku dávkujeme vždy len s čistou lyžičkou! Múku odoberieme z odváženej múky a predstavuje to 25 % , teda cca 120 g. Keď je droždie so sladenkou dokonale rozpustené vo vode, pridáme odobratú múku a vymiešame hladké cestíčko. Necháme na teplom mieste vzísť omládok, ktorý neskôr pridáme do zbytku preosiatej a zohriatej múky. Takto vykysol omládok v sklenenej mise asi po pol hodine:
-
2
Najprv do múky zamiešame ostatné suroviny: cukor, vanilkový cukor, nastrúhanú kôru z citróna, soľ a vo vlažnom mlieku rozmiešané žĺtky (ja som pridala aj zbytok rozšprúdlovaného vajíčka, ktorý mi ostal z potierania mazanca). Tuk je dobre vmiešať za pomoci robota, ušetríme si námahu. Tuk som vytvorila zmiešaním roztopeného masla a domácej bravčovej masti v pomere 1:1, teda 50 g : 50 g. Roztápala som na vodnom kúpeli, aby teplota tuku nebola vysoká. Podľa potreby pridáme ešte mlieko, ale postupne po troškách. Dobre vypracované cesto z misy od robota premiestnime do pôvodnej nádoby, ktorú vymastíme. Po nakysnutí cesto potom ľahko vypadne na dosku. Cesto pomúčime, prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste bez prievanu asi 1 hodinu.
- 3
Kto nechce pracovať s omládkom, postupuje klasickým spôsobom, teda droždie vymieša s 1 KL cukru a 1 PL múky a zaleje vlažným mliekom. Výhoda omládka je, že šetrí kvasnice, stačí použiť len 2/3 z predpísaného množstva a výsledný produkt (koláč) necítiť po kvasniciach.
- 4
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, dobre ho premiesime a rozdelíme na 2 časti. Zase vymiesime a vzniknuté bochníky necháme na doske odpočívať. Zatiaľ si pripravíme plnky zmiešaním uvedených zložiek. Každý bochník na tenko vyvaľkáme, potrieme rozpusteným maslom a naplníme. Ja som na cesto najprv nasypala zmes mletých lieskovcov a cukru (nemala som zomleté vlašské orechy) a rovnomerne rozdelíme po celej ploche cesta. Pokvapkáme rozpusteným maslom a zrolujeme tak, že boky cesta najprv zahneme dovnútra. Koniec cesta som potrela zbytkovým bielkom. Závin položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, spoj je naspodku. Obdobne pracujeme aj s druhým cestom, mak s cukrom som pokvapkala mliekom a rovnomerne naň som rozložila ošúpané a postrúhané jablko. Zvinieme a položíme na plech ďalej od prvého závinu.
- 5
Vyhrejeme el. rúru na maximum, zatiaľ záviny zase podkysnú na plechu. Pred vložením do rúry záviny popicháme s vidličkou a pomastíme rastlinným olejom, ktorý na rozdiel od masla neobsahuje vodu. Teplotu ihneď znížime na 150 stupňov s ventilátorom (bez ventilátora 170-180 stupňov) a pečieme asi 30 minút. Na spodok rúry vkladám hrnček s vodou. Po upečení záviny potrieme rozpusteným maslom, cesto bude vláčne. Prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť. Musím sa pochváliť, že ešte nikdy sa mi tak dobre nepodarili tieto záviny a čo je dôležité, vôbec nepopraskali a neoduli sa. Nebolo ich treba počas pečenia prikrývať pokropeným pečiacim papierom.
- 6
Z tohto cesta robíme okrem závinov aj batôžky, rožky, prípadne hrebene s rôznymi plnkami.
Tiež závin:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Diskusia k receptu