Kvaková polievka s fazuľou fotorecept
Foto: kvakac
Zeleninová polievka, ku ktorej je pohánková baba ako vyšitá. Je to dobrá delikatesa.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
150 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
200 g farebná suchá |
|
5 strúčikov |
|
veľká |
|
25 g |
|
1 PL |
|
(kto chce) |
|
1 PL |
|
na zahustenie (kto chce) |
|
|
|
1 PL |
|
1/2 KL |
|
2,2 l |
|
3 ks |
|
Postup
-
1
Večer pred varením si zamočíme fazuľu. Na druhy deň si pripravíme zeleninu a očistíme.
-
2
Všetku zeleninu strúhame na veľkých okách a cesnak na malých. Cibuľu pokrájame na drobno.
-
3
Do hrnca dáme olej s maslom zohriať a smažíme cibuľu do sklovita. Potom pridáme múku, dobre posmažíme do bledo hneda a nakoniec pridáme cesnak, ktorý trochu opečieme.
-
4
Odstavíme hrniec zo sporáku a pridáme papriku. Necháme chvíľu za stáleho miešania vylúhovať v oleji.
-
5
Zalejeme asi troma deci vody a dáme znovu na sporák variť. Pridáme namočenú fazuľu a necháme variť asi pol hodiny skoro do mäkka. Pridáme kožu zo slaniny.
-
6
Potom dáme ostatnú zeleninu a dolejeme zvyškom vody, ktorú sme si rozvarili zvlášť. Teraz osolíme, okoreníme.
-
7
Varíme ešte asi pol hodiny, pokiaľ fazuľa zmäkne. Na záver kto chce pridá pohánku na zahustenie. Potom dáme, už len zelerovú vňať, ktorú pokrájame na drobno a odstavíme polievku zo sporáku. Pripadne ešte osolíme a okoreníme. Vyberieme kožu zo slaniny. Tá je len na ochutenie polievky.
-
8
Necháme postať, máme hotové, k tomu pohánkovú babu a obed parádny je na stole.
Vďaka za koment je ozaj dobrá, je to hustá zeleninová polievka.
V kauflande kúpiš, aj čiernu reďkev, aj vodnicu.
Polievka z kvaky a fazule je nový zaujímavý nápad, musí bež chutná.
Žiadnu čiernu reďkovku, ale kvaku. To čo je na prvom obrázku. Spodok biely a vrch do fialová.
Dostať ju , len sa treba spýtať. Býva aj iných hypermarketoch. Nie je to reďkovka, je to jednoducho kvaka. Ma podobnú chuť ako kaleráb.
cs.wikipedia.org/wiki/Tu%C5%99%C3%ADn...
Ze svého dětství si pamatuju, že při přetrhávání krmné řepy mi babička ukazovala rostlinu se slovy: "toto je kvaka, to sem nepatří". Nejspíš zabloudilo nějaké semínko. To bylo mé první setkání s kvakou, pouze vizuelní. Jak jde čas, setkávám se s recepty s kvakou - tak trochu zapomenutou zeleninou. U nás je kvaka známější pod názvem tuřín. Vybavuje se mi pár útržků z knih, kde tuřín byl hojně konzumován v období války, kdy nic moc k mání nebylo.
Díky za receptík.
Guľatá veľká , dole biela, hore červená - fialová - až hnedá, je kvaka.
Biela veľká okrúhla je vodnica, alebo okrúhlica.
Dlhá biela hrubá je biela reďkovka.
Okrúhlica sa niekedy zamieňa s kvakou, sú si veľmi podobné a vznikli krížením. Viac sa môžete dočítať tu: dia.hnonline.sk/co-na-tanier/549410-kvaka-a-okruhlica...
kvaka je jemne korenistá a chuťovo veľmi podobná kalerábu, ak v obchode nenájdete kvaku, skúste pátrať po tabuľke s nápisom runkla alebo turín
zdroj:
www.rybazilina.sk/zdravie/22-kvaka-zdrava-zelenina-nasich...