Kvaková polievka

Kvaková polievka s fazuľou (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Zeleninová polievka, ku ktorej je pohánková baba ako vyšitá. Je to dobrá delikatesa.

8
porcií
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Večer pred varením si zamočíme fazuľu. Na druhy deň si pripravíme zeleninu a očistíme.
  2. Všetku zeleninu strúhame na veľkých okách a cesnak na malých. Cibuľu pokrájame na drobno.
  3. Do hrnca dáme olej s maslom zohriať a smažíme cibuľu do sklovita. Potom pridáme múku, dobre posmažíme do bledo hneda a nakoniec pridáme cesnak, ktorý trochu opečieme.
  4. Odstavíme hrniec zo sporáku a pridáme papriku. Necháme chvíľu za stáleho miešania vylúhovať v oleji.
  5. Zalejeme asi troma deci vody a dáme znovu na sporák variť. Pridáme namočenú fazuľu a necháme variť asi pol hodiny skoro do mäkka. Pridáme kožu zo slaniny.
  6. Potom dáme ostatnú zeleninu a dolejeme zvyškom vody, ktorú sme si rozvarili zvlášť. Teraz osolíme, okoreníme.
  7. Varíme ešte asi pol hodiny, pokiaľ fazuľa zmäkne. Na záver kto chce pridá pohánku na zahustenie. Potom dáme, už len zelerovú vňať, ktorú pokrájame na drobno a odstavíme polievku zo sporáku. Pripadne ešte osolíme a okoreníme. Vyberieme kožu zo slaniny. Tá je len na ochutenie polievky.
  8. Necháme postať, máme hotové, k tomu pohánkovú babu a obed parádny je na stole.