Kvaková polievka
Kvaková polievka s fazuľou (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Zeleninová polievka, ku ktorej je pohánková baba ako vyšitá. Je to dobrá delikatesa.
8 porcií |
15 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Večer pred varením si zamočíme fazuľu. Na druhy deň si pripravíme zeleninu a očistíme.
- Všetku zeleninu strúhame na veľkých okách a cesnak na malých. Cibuľu pokrájame na drobno.
- Do hrnca dáme olej s maslom zohriať a smažíme cibuľu do sklovita. Potom pridáme múku, dobre posmažíme do bledo hneda a nakoniec pridáme cesnak, ktorý trochu opečieme.
- Odstavíme hrniec zo sporáku a pridáme papriku. Necháme chvíľu za stáleho miešania vylúhovať v oleji.
- Zalejeme asi troma deci vody a dáme znovu na sporák variť. Pridáme namočenú fazuľu a necháme variť asi pol hodiny skoro do mäkka. Pridáme kožu zo slaniny.
- Potom dáme ostatnú zeleninu a dolejeme zvyškom vody, ktorú sme si rozvarili zvlášť. Teraz osolíme, okoreníme.
- Varíme ešte asi pol hodiny, pokiaľ fazuľa zmäkne. Na záver kto chce pridá pohánku na zahustenie. Potom dáme, už len zelerovú vňať, ktorú pokrájame na drobno a odstavíme polievku zo sporáku. Pripadne ešte osolíme a okoreníme. Vyberieme kožu zo slaniny. Tá je len na ochutenie polievky.
- Necháme postať, máme hotové, k tomu pohánkovú babu a obed parádny je na stole.