Kvaková polievka s kyslou smotanou a pohánkou fotorecept
Foto: kvakac
Toto je tiež recept od starkej, ktorý sa robil tieto predvianočné dni. K tejto polievke sme podávali zapečenú kvaku.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Tu sú pripravené suroviny. Pór nakrájame na drobno. Mrkvu, petržlen, zemiaky, cesnak a kvaku strúhame na drobných okách. Pohánku umyjeme.
-
2
Do hrnca dáme maslo, roztopíme ho a dáme naň pór dusiť tak na sedem minút.
-
3
Do toho pridáme mrkvu s petržlenom miešame asi 2 minúty a podlejeme potom trochou vody.
-
4
Privedieme k varu a dáme do hrnca kvaku a zemiaky. Zalejeme vodou a znovu necháme zovarieť.
-
5
Do vriacej polievky pridáme pohánku.
-
6
Dolejeme do plného hrnca vodu a napokon dáme kyslú smotanu. Osolíme.
-
7
Miešame, pokiaľ polievka nezačne opäť vrieť. Robil som to v 3 l hrnci a je to dosť hustá polievka. Varíme asi 15 minút a počas varenia ochutnáme, či je dosť slaná.
-
8
Keď je všetka zelenina mäkká, nasypeme kôpor, zamiešame a odstavíme zo sporáku. Máme hotovo.
-
9
U nás to podávame so zapečenou kvakou.
Vďaka za koment. To máš pravdu kamarát a treba občas aj jednoduchšie jedlo si dať.
Vďaka za koment. Ono už akosi zabúdam a takto si recept ľahšie nájdem. Keby bolo podľa mňa ja by som do toho nakrájal aspoň dve klobásy. Človek mieni a pán boh mení.
Vďaka za koment. Ja ju kupujem v Kauflande, teraz jej je tam dosť. Spravil som si zásobu. Potom nebude.
Ďakujem za koment. Sú to recepty na odľahčenie stravy tieto predvianočné dni. Tiež želám pekné a veselé sviatky a všetko dobré do nového roku. Hlavne veľa zdravia.
Vďaka za koment. To nie je pre kvaku, ale že neustále kvákam s hubou. Čo nebolo môže byť. Raz to treba skúsiť. Kvaka ma veľa vlákniny, minerálov a málo kalórií.
Vďaka za uznanie. U nás kvaku jeme aj surovú pri telke. Pohánka je tiež zdravá, no akosi v tejto modernej dobe sme si odvykli ad týchto výnimočných plodín.