Kuracie rolády so zemiakovo-mrkvovým pyré a paradajkovo-baklažánovou salsou fotorecept
Foto: evusik
Mäsové rolády sú moje obľúbené jedlo. Dajú sa pripravovať na veľa spôsobov a vlastne nikdy nie sú rovnaké, pretože plním tým čo doma mám. Zobraziť celý popisMäsové rolády sú moje obľúbené jedlo. Dajú sa pripravovať na veľa spôsobov a vlastne nikdy nie sú rovnaké, pretože plním tým čo doma mám.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Roláda č.1: | |
|
|
(listy) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Roláda č.2: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
Zemiakovo-mrkvové pyré s kvakou: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paradajkovo-baklažánová salsa: | |
|
|
(v konzerve) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Roláda č.1 - na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme špenátové listy, ja som použila mrazené, osolíme, okoreníme a podusíme. Pridáme prelisovaný cesnak a trochu smotany, povaríme toľko, aby sa prebytočná tekutina odparila a necháme vychladnúť.
-
2
Kuracie prsia narežeme na rovnakú hrúbku a poukladáme na fóliu tak, aby sme vytvorili plát, posolíme. Mäso ukladáme tak, aby sa prekrývalo. Prikryjeme znovu fóliou a naklepeme. Fóliu zvrchu odstránime navrstvíme špenátovú plnku, na kraj uložíme mozarellu.
-
3
Roláda č.2 - nachystáme si mäso tak ako pri prvej roláde. Na mäso uložíme mozzarellu nakrájanú na plátky, sušené paradajky naložené v oleji aj s olejom, ktorý je fantasticky ochutený a ešte posypeme bazalkou.
-
4
Pripravené rolády pomocou fólie zvinieme a ešte dobre napevno ovinieme fóliou.
-
5
Rolády dáme do pary asi na 45-50 minút. Ak nemáte parný hrniec, obaľte roládu alobalom a dajte piecť do rúry. Hotové rolády preložíme do zapekacej alebo servírovacej misy. Opatrne, aby sme sa neobarili odstránime fóliu. Najprv fóliu prerežeme, prepichneme dole, aby nám vytiekla všetka tá dobrá šťava.
-
6
Rolády môžeme posypať semienkami - sézam, ľan - a dáme ešte zapiecť do rúry.
-
7
Príloha č.1 - Zemiakovo, kvakovo, mrkvové pyré - zemiaky, kvaku (ak nemáte vynechajte) a mrkvu očistíme. Nakrájame na malé kocky a dáme variť do osolenej vody. Keď je zelenina mäkká rozmixujeme ju spolu s kúskom masla a smotanou. Ja som si najskôr urobila pyré len zo zemiakov a kvaky a potom som do časti pridala mrkvu a rozmixovala, pretože som chcela mať dvojfarebné pyré.
-
8
A môžeme servírovať - dvojfarebné rolády a dvojfarebné pyré, ja som ale ešte robila paradajkovo - baklažánovú salsu.
-
9
Salsa - baklažán prekrojíme po dĺžke, nožom opatrne urobíme asi 3-4 zárezy po dĺžke tak, aby sme neprekrojili šupku, do zárezov natlačíme plátky cesnaku. Baklažán osolíme, okoreníme, posypeme bazalkou, oreganom, výdatne polejeme olivovým olejom a dáme piecť do rúry na 200 °C asi na 40-45 minút. Keď baklažán vychladne, lyžicou ho zoškriabeme a šupu zahodíme. Upečenú dužinu použijeme do omáčky.
-
10
Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme lúpané paradajky, pretlačený cesnak, podľa chuti soľ a korenie a povaríme toľko aby sa nám odparila prebytočná tekutina. Dužinu z upečeného baklažánu roztlačíme vidličkou na kašu a pridáme k omáčke. Pridáme bylinky a podľa chuti cukor. Takáto omáčka je výborná teplá na špagety ale aj studená ako príloha k pečenému mäsu, na grilovačku
-
11
Roládky dobré, taká klasika, salsu tiež robievam ale mrkvové pyré som robila prvý krát a bola som veľmi príjemne prekvapená nielen vzhľadom ale hlavne príjemnou chuťou.
-
12
Dobrú chuť!
@Altyn tak ja na môj parák nezabúdam :) používam ho dosť často pretože som lenivá kuchárka, do paráka dám všetko naraz aj mäso aj prílohu, nastavím časovač a ja sa môžem venovať niečomu celkom inému :-)
Pri čítaní receptu, som si spomenula na úsmevnú príhodu z mladosti spojenú s roládou. Stretla som v električke kamarátku a pýtala radu, čo by mohla pripraviť na oslavu manželových narodenín ako studené predjedlo. Nadiktovala som jej recept na syrovú roládu, ktorá v 70. rokov "letela". Po čase sme sa stretli, roládu veľmi vychválila, len vraj nebolo pekné, keď každý vyťahoval zo svojho rezu alobal. Neverila som vlastným ušiam, ona to zrolovala aj s alobalom.
@Mraveci ďakujem :-)
tak to ma veľmi teší, že si vyskúšala a hlavne, že všetkým chutilo :-)