Kuracie mäso
Kuracie mäso

Kuracia korma

Jaroslav Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank, 6. apríla 2021
Kuracia korma
Foto: Archív Jarda Žídeka

Suroviny

1 ks celé (z voľného výbehu)
2 PL hustý
1 ks
2 PL (alebo maslo ghee)
1–1 1/2 ČL
1 tyčinka
2 ks
6 strúčikov
kúsok
1 ČL
1 ČL
1 PL
2 PL
1 hrnček (lúpané)
1 PL
1/2 hrnčeka
2 hrnčeky




Postup

  1. 1

    Kura naporciujeme (kožu necháme), nakrájame na menšie kúsky a dáme do misy. Mäso nasolíme, nastrúhame trošku citrónovej kôry, pridáme šťavu z pol citróna, drvenú rascu a smotanový jogurt. Premiešame a necháme odležať, ideálne aspoň 6 hodín.

  2. 2

    Do kastróla so širokým dnom dáme olej alebo maslo ghee, necháme rozpáliť. Pridáme horčicové semienka a počkáme, kým začnú praskať. Vtedy stiahneme oheň a pridáme celú škoricu, drvenú rímsku rascu, korenie garam masala, kurkumu, mletý koriander a premiešame. Pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme.

  3. 3

    V mixéri zmixujeme cesnak, zázvor, čili papričku, podlejeme trochou vody. Túto zmes pridáme k cibuli. Do tohto základu dáme kúsky kuraťa a opečieme zo všetkých strán.

  4. 4

    V mixéri rozmixujeme kešu orechy s makom a so strúhaným kokosom, opäť podliate trochou vody. Zmes pridáme ku kuraťu. Pridáme ešte trochu jogurtu, kokosové mlieko, osolíme a okoreníme. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme do mäkka 40–60 minút, občas premiešame. Keby sa omáčka vyvarila, stačí priliať trochu vody alebo kokosového mlieka.

  5. 5

    K tomuto jedlu je vhodná ako príloha neochutená jazmínová ryža. Na tanieri jedlo dekorujeme kúskami čili papričky a čerstvými lístkami koriandra.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia