Kuracie mäso

Kurací paprikáš, ten náš (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Doma, ešte na Barčianskej 32, naši paprikáš pripravovali z celých kurčiat, ja ho „fušujem“ len z ich stehien.* Okrem na Komenského 25 a Hurbanovej 20, najchutnejší kurací paprikáš s „nokerdľami“ varili v reštaurácii Baránok v mojich rodných Košiciach. Bolo to už síce dávno, ale ja mám pred očami partiu, ktorej šéfoval pán Kurbeľ, majstra kuchára Karola, Gazdinku a môjho predobrého otca, ako hlavného čašníka. Kyslú kapustu si nakladali sami a „nokerdle“ sa varili pre každú objednávku zvlášť.

2-4
porcie
15 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zostava pripravená, tak s chuťou a veselo do práce. Dnes som varil iba z kuracích lýtok s kosťou a kožou, alias „budzogánikov či kyjačikov“.
  2. Kúpené kuracie „budzogániky“ som iba dočistil, umyl, osušil, prstami posypal soľou i čerstvo mletým čiernym korením a „do kolečka do kola“ ich zo 10 minút poopekal do červeno-hneda.
  3. Opečené som uložil na pomocný tanier a vo výpeku v hrnci do sklovita orestoval pokrájanú červenú cibuľu, zväzok cibuľky aj s jej zelenými „pierkami“, pór, plátky cesnaku a zelerové stonky.
  4. Po krátkom ohriatí na prevádzkovú teplotu, nasledovala aj paprika a paradajky a „hranu“ zaisťoval štipľavý paprikový krém „Salsa“.
  5. „Šmak“ zeleninového základu som poistil mletou sladkou paprikou, „Nahrin“ korením na kuracie mäso a po KL celej a mletej rasce.
  6. Opäť po niekoľkominútovom podusení, som do hrnca s poduseným zeleninovým základom, vrátil opečené kuracie „kyjačiky“,
  7. zalial ich vriacim kuracím vývarom a na štvrtinovom ohreve varil až do úplného zmäknutia mäsa, trvalo to necelú polhodinu, pretože už bolo predpečené.
  8. Do uvarenej zostavy som pridal hustú smotanu na varenie, tentoraz sa mi podarilo kúpiť typ „El Salvador“, premiešal, krátko povaril.
  9. Malú (238 ml) škatuľku šľahačkovej smotany som „rozšprudľoval“ s kopcovitou PL kukuričného škrobu a miešajúc ňou vo finale korunoval voňavé dielo, oriešok masla a
  10. ešte minútku-dve nechať prejsť varom, aby sme po dobrom obede, nemuseli „zaraz-učkaj“ behať.
  11. …dnes som bol „za lenivého“ a tak som maslové halušky, alias „nokerdle“, nahradil talianskou cestovinou penne, do dierok ktorej smotanová omáčka naozaj „pasuje“ a tiež chutí! P. S.: Tento recept Vám predstavujem s veľkou úctou a spomienkami na našu Mamku Aňuci a úžasnú svokričku Nuštu Anicu, ktoré kurací paprikáš milovali nado všetko a vždy ho jedli spôsobne, podľa francúzskej výchovy, s nožom a vidličkou! My tzv. chlapská zostava, sme „ládovali“ veľkou lyžicou a nik nás nezastavil.
  12. Hrubostennú papriku je možné pripraviť na bársako, dnes som si vybral červenú, lebo je najsladšia a žltá, podľa znalcov, vraj najvhodnejšia pre ľudské zdravie, oranžová a purpurová je „na oko“ a melírovaná aj pre parádu napr. v studenej kuchyni. Posledné dva farebné varianty Vám predstavím keď budú v predajni.