Kuracie mäso
Kurací paprikáš, ten náš (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Doma, ešte na Barčianskej 32, naši paprikáš pripravovali z celých kurčiat, ja ho „fušujem“ len z ich stehien.* Okrem na
Komenského 25 a Hurbanovej 20, najchutnejší kurací paprikáš s „nokerdľami“ varili v reštaurácii Baránok v mojich rodných
Košiciach. Bolo to už síce dávno, ale ja mám pred očami partiu, ktorej šéfoval pán Kurbeľ, majstra kuchára Karola,
Gazdinku a môjho predobrého otca, ako hlavného čašníka. Kyslú kapustu si nakladali sami a „nokerdle“ sa varili pre každú
objednávku zvlášť.
2-4 porcie |
15 minút príprava |
35-45 minút tepelná úprava |
Postup- Zostava pripravená, tak s chuťou a veselo do práce. Dnes som varil iba z kuracích lýtok s kosťou a kožou, alias „budzogánikov či kyjačikov“.
- Kúpené kuracie „budzogániky“ som iba dočistil, umyl, osušil, prstami posypal soľou i čerstvo mletým čiernym korením a „do kolečka do kola“ ich zo 10 minút poopekal do červeno-hneda.
- Opečené som uložil na pomocný tanier a vo výpeku v hrnci do sklovita orestoval pokrájanú červenú cibuľu, zväzok cibuľky aj s jej zelenými „pierkami“, pór, plátky cesnaku a zelerové stonky.
- Po krátkom ohriatí na prevádzkovú teplotu, nasledovala aj paprika a paradajky a „hranu“ zaisťoval štipľavý paprikový krém „Salsa“.
- „Šmak“ zeleninového základu som poistil mletou sladkou paprikou, „Nahrin“ korením na kuracie mäso a po KL celej a mletej rasce.
- Opäť po niekoľkominútovom podusení, som do hrnca s poduseným zeleninovým základom, vrátil opečené kuracie „kyjačiky“,
- zalial ich vriacim kuracím vývarom a na štvrtinovom ohreve varil až do úplného zmäknutia mäsa, trvalo to necelú polhodinu, pretože už bolo predpečené.
- Do uvarenej zostavy som pridal hustú smotanu na varenie, tentoraz sa mi podarilo kúpiť typ „El Salvador“, premiešal, krátko povaril.
- Malú (238 ml) škatuľku šľahačkovej smotany som „rozšprudľoval“ s kopcovitou PL kukuričného škrobu a miešajúc ňou vo finale korunoval voňavé dielo, oriešok masla a
- ešte minútku-dve nechať prejsť varom, aby sme po dobrom obede, nemuseli „zaraz-učkaj“ behať.
- …dnes som bol „za lenivého“ a tak som maslové halušky, alias „nokerdle“, nahradil talianskou cestovinou penne, do dierok ktorej smotanová omáčka naozaj „pasuje“ a tiež chutí! P. S.: Tento recept Vám predstavujem s veľkou úctou a spomienkami na našu Mamku Aňuci a úžasnú svokričku Nuštu Anicu, ktoré kurací paprikáš milovali nado všetko a vždy ho jedli spôsobne, podľa francúzskej výchovy, s nožom a vidličkou! My tzv. chlapská zostava, sme „ládovali“ veľkou lyžicou a nik nás nezastavil.
- Hrubostennú papriku je možné pripraviť na bársako, dnes som si vybral červenú, lebo je najsladšia a žltá, podľa znalcov, vraj najvhodnejšia pre ľudské zdravie, oranžová a purpurová je „na oko“ a melírovaná aj pre parádu napr. v studenej kuchyni. Posledné dva farebné varianty Vám predstavím keď budú v predajni.
|