Krokety z kozieho syra s hruškovou polievkou

Jaroslav Žídek
šéfkuchár Erdödyho paláca v Bratislave, 21. októbra 2010
Krokety z kozieho syra s hruškovou polievkou
Foto: vydavateľstvo Ikar

Recept je z knihy Šéfkuchár v Paláci od vydavateľstva Ikar.

6
porcií

Suroviny

Krokety:
120 g, bez plesne
120 g
120 g
55 g
1 ks
90 g
10 g
 s pomletými vlašskými orechami
Hrušková polievka:
6 ks, mäkké maslové
1 šálka
100 g
50 g
1 ks
z 1  ks
50 ml
griláž:
100 g
50 g
2 pl, posekané




Postup

  1. 1

    Krokety: Kozí syr a ricottu roztlačíme, pridáme ostatné suroviny a vymiešame hladké, nelepkavé cesto. Ak by sa lepilo, pridáme ešte trochu semoliny. Z cesta vytvarujeme guľôčky a opražíme na rozpálenom oleji pri 165 °C do zlatista. Dáme odkvapkať na papierovú utierku a po osušení ich obalíme v cukre zmiešanom s orechmi a ihneď podávame s hruškovou polievkou.

  2. 2

    Hrušková polievka: Hrušky nakrájame na malé kocky. Do kastrólika dáme vodu, 100 g cukru, glukózu, dreň z vanilkového struku a citrónovú šťavu. Pridáme hrušky, uvedieme do varu a varíme, kým sa nerozvaria. Rozmixujeme, ochutnáme a prípadne dochutíme citrónovou šťavou alebo prisladíme. Prilejeme brandy a polievku precedíme cez sitko.

  3. 3

    Griláž: Na panvici necháme na miernom plameni skaramelizovať cukor. Keď je zlatohnedý, pridáme maslo a rýchlo zmiešame. Prisypeme orechy, 2 minúty miešame a griláž vylejeme na papier na pečenie, aby stuhla. Rozdrvíme na drobné kúsky a posypeme polievku. Krokety podávame teplé s vychladenou hruškovou polievkou posypanou grilážou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia