Krokety z kozieho syra s hruškovou polievkou

Autor receptu: redakcia

Recept je z knihy Šéfkuchár v Paláci od vydavateľstva Ikar.

6
porcií

Suroviny

Postup

  1. Krokety: Kozí syr a ricottu roztlačíme, pridáme ostatné suroviny a vymiešame hladké, nelepkavé cesto. Ak by sa lepilo, pridáme ešte trochu semoliny. Z cesta vytvarujeme guľôčky a opražíme na rozpálenom oleji pri 165 °C do zlatista. Dáme odkvapkať na papierovú utierku a po osušení ich obalíme v cukre zmiešanom s orechmi a ihneď podávame s hruškovou polievkou.
  2. Hrušková polievka: Hrušky nakrájame na malé kocky. Do kastrólika dáme vodu, 100 g cukru, glukózu, dreň z vanilkového struku a citrónovú šťavu. Pridáme hrušky, uvedieme do varu a varíme, kým sa nerozvaria. Rozmixujeme, ochutnáme a prípadne dochutíme citrónovou šťavou alebo prisladíme. Prilejeme brandy a polievku precedíme cez sitko.
  3. Griláž: Na panvici necháme na miernom plameni skaramelizovať cukor. Keď je zlatohnedý, pridáme maslo a rýchlo zmiešame. Prisypeme orechy, 2 minúty miešame a griláž vylejeme na papier na pečenie, aby stuhla. Rozdrvíme na drobné kúsky a posypeme polievku. Krokety podávame teplé s vychladenou hruškovou polievkou posypanou grilážou.