Batatová polievka
Batatová polievka

Krémová polievka z pečených batatov

siuuu - fotkasiuuu, 26. januára 2021
Krémová polievka z pečených batatov
Foto: siuuu

Zeleninové polievky máme u nás radi a aj túto zaradíme do receptára - jemne pikantná, hrejivá a sýta polievočka.

3-4
porcie
10 minút
príprava
25-30 minút
na 185-190 °C

Suroviny

500 g
2 PL
1-2 PL
podľa chuti
podľa chuti (alebo čierne)
1 ks
2 cm čerstvý
1/2 ČL
20 g (alebo maslo)
600-700 ml
150 ml
 na ozdobu (alebo iné)
Chrumkavé cibuľové krúžky:
 strúhaný
 na vyprážanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bataty očistíme a pokrájame na menšie kúsky, pokvapkáme olivovým olejom, balzamikovou redukciou, ochutíme soľou a čerstvo mletým korením, premiešame a v rúre zohriatej na cca 180-190 °C pečieme 25 - 30 minút - bataty by mali byť mäkké.

  2. 2

    Medzitým očistíme mrkvu a pokrájame na čo najmenšie kúsky alebo postrúhame, čerstvý zázvor očistíme a pokrájame nadrobno. Mrkvu a zázvor postupne opražíme na troche ghee alebo masla (najlepšie prepusteného - ghee), pridáme kurkumu, zarestujeme, pridáme upečené bataty, teplý vývar, 150 ml kokosového mlieka, premiešame, chvíľu povaríme a rozmixujeme do hladka.

  3. 3

    Dochutíme soľou, kto má rád, môže pridať aj chilli, ktoré sa k sladkastej chuti batatov hodí. V prípade potreby zriedime vývarom alebo vodou, a podávame posypané nasucho opečenými semienkami a chrumkavými cibuľovými krúžkami.

  4. 4

    Cibuľové krúžky som pripravila tak, že kolieska očistenej cibule som na sekundu ponorila do zvyšku vývaru a obalila v zmesi hladkej múky a strúhaného parmezánu (na suchých kolieskach zmes nedržala). Vyprážala som ich v rozpálenom oleji do hneda. Prebytočný tuk som odstránila papierovou utierkou. Semienka som pred podávaním nasucho opiekla na panvici.

Diskusia k receptu