Krémová polievka z pečených batatov
Foto: siuuu
Zeleninové polievky máme u nás radi a aj túto zaradíme do receptára - jemne pikantná, hrejivá a sýta polievočka.
porcie
príprava
na 185-190 °C
Suroviny
500 g |
|
2 PL |
|
1-2 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti (alebo čierne) |
|
1 ks |
|
2 cm čerstvý |
|
1/2 ČL |
|
20 g (alebo maslo) |
|
600-700 ml |
|
150 ml |
|
na ozdobu (alebo iné) |
|
Chrumkavé cibuľové krúžky: | |
|
|
|
|
strúhaný |
|
na vyprážanie |
|
Postup
-
1
Bataty očistíme a pokrájame na menšie kúsky, pokvapkáme olivovým olejom, balzamikovou redukciou, ochutíme soľou a čerstvo mletým korením, premiešame a v rúre zohriatej na cca 180-190 °C pečieme 25 - 30 minút - bataty by mali byť mäkké.
- 2
Medzitým očistíme mrkvu a pokrájame na čo najmenšie kúsky alebo postrúhame, čerstvý zázvor očistíme a pokrájame nadrobno. Mrkvu a zázvor postupne opražíme na troche ghee alebo masla (najlepšie prepusteného - ghee), pridáme kurkumu, zarestujeme, pridáme upečené bataty, teplý vývar, 150 ml kokosového mlieka, premiešame, chvíľu povaríme a rozmixujeme do hladka.
- 3
Dochutíme soľou, kto má rád, môže pridať aj chilli, ktoré sa k sladkastej chuti batatov hodí. V prípade potreby zriedime vývarom alebo vodou, a podávame posypané nasucho opečenými semienkami a chrumkavými cibuľovými krúžkami.
- 4
Cibuľové krúžky som pripravila tak, že kolieska očistenej cibule som na sekundu ponorila do zvyšku vývaru a obalila v zmesi hladkej múky a strúhaného parmezánu (na suchých kolieskach zmes nedržala). Vyprážala som ich v rozpálenom oleji do hneda. Prebytočný tuk som odstránila papierovou utierkou. Semienka som pred podávaním nasucho opiekla na panvici.
Tiež batatová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu