Batatová polievka

Krémová polievka z pečených batatov

Autor receptu: siuuu

Zeleninové polievky máme u nás radi a aj túto zaradíme do receptára - jemne pikantná, hrejivá a sýta polievočka.

3-4
porcie
10 minút
príprava
25-30 minút
na 185-190 °C

Suroviny

Postup

  1. Bataty očistíme a pokrájame na menšie kúsky, pokvapkáme olivovým olejom, balzamikovou redukciou, ochutíme soľou a čerstvo mletým korením, premiešame a v rúre zohriatej na cca 180-190 °C pečieme 25 - 30 minút - bataty by mali byť mäkké.
  2. Medzitým očistíme mrkvu a pokrájame na čo najmenšie kúsky alebo postrúhame, čerstvý zázvor očistíme a pokrájame nadrobno. Mrkvu a zázvor postupne opražíme na troche ghee alebo masla (najlepšie prepusteného - ghee), pridáme kurkumu, zarestujeme, pridáme upečené bataty, teplý vývar, 150 ml kokosového mlieka, premiešame, chvíľu povaríme a rozmixujeme do hladka.
  3. Dochutíme soľou, kto má rád, môže pridať aj chilli, ktoré sa k sladkastej chuti batatov hodí. V prípade potreby zriedime vývarom alebo vodou, a podávame posypané nasucho opečenými semienkami a chrumkavými cibuľovými krúžkami.
  4. Cibuľové krúžky som pripravila tak, že kolieska očistenej cibule som na sekundu ponorila do zvyšku vývaru a obalila v zmesi hladkej múky a strúhaného parmezánu (na suchých kolieskach zmes nedržala). Vyprážala som ich v rozpálenom oleji do hneda. Prebytočný tuk som odstránila papierovou utierkou. Semienka som pred podávaním nasucho opiekla na panvici.